4. avgust 2016.4. avg 2016.
ODGOVOR NA PITANjA ČITALACA

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

Redakciji “Glasa Podrinja“ poslednjih nedelja obratilo se više građana sa primedbom da otežano dišu zbog dima koji ispuštaju postrojenja koja sada rade na mestu nekadašnje “Zorke“. Zavod za javno zdravlje kontroliše zagađenje vazduha na četiri merna mesta u gradu i kažu da poslednjih nekoliko meseci izmereni rezultati nisu prelazili dozvoljene granice.
-Kada su nepovoljni meteorološki faktori i niže koncentracije materija stvaraju probleme, pogotovo ljudima koji imaju problema sa disajnim putevima. Uređaji postavljeni kod Vatrogasnog doma, Autobuske stanice, Toplane u Bari i kasarne u Pocerskoj ulici, rade 24 sata svakog dana. Meri se koncentracija sumpor ““ dioksida, amonijaka, čađi, azotovih oksida i suspendovanih čestica. Dozvoljena gornja granica amonijaka je 100 mkg po metru kubnom i nekada rezultati budu blizu te granice, ali poslednjih meseci nije bilo prekoračenja, objašnjava dipl. ing. tehnologije, specijalista hemijskih nauka Dušica Mijailović.
Prema rečima naše sagovornice, rezultati se po isteku meseca dostavljaju lokalnoj i republičkoj inspekciji, a u slučaju da dođe do “iskakanja“ rezultata, odnosno prekoračenja, inspekcija se obaveštava isti dan.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa