4. avgust 2016.4. avg 2016.
AMATERSKO POZORIŠTE „VOŽD“ U NOVU SEZONU SA PREMIJEROM

ZONE NA MIŠARSKI NAČIN

Neponovljivo Sremčevo delo „Zona Zamfirova“ u režiji Dušana Simića i Marka Ribića može se pogledati u petak, 12. avgusta, u Velikoj sali Doma kulture Mišar od 20 časova
Avgustovske letnje dane dodatno će u petak uveče usijati premijera predstave „Zona Zamfirova“ Amaterskog pozorišta „Vožd“ Mišar. Podižući iz godine u godinu kvalitet predstava, okrenuti repertoarski od samog osnivanja domaćoj dramskoj literaturi, pokazali su ne samo veliki entuzijazam već i volju da sve ono što je vredno u srpskoj tradiciji neguju i očuvaju na sebi svojstven način ““ glumom.
- Sa „Putujućim pozorištem Šopalović“ obeležili smo 70. godišnjicu pobede nad fašizmom, a premijerom „Zone Zamfirove“ obeležićemo veliki jubilej, 210. godišnjicu Boja na Mišaru i 110. godišnjicu od smrti Stevana Sremca, koja pada 12. avgusta kada je premijera predstave. Iz rediteljskog ugla veliki izazov, jer predstava ne sme i ne treba da zaliči na sjajan film Zdravka Šotre koji je urađen pre nešto više od decenije, nego smo želeli da to bude u svakom smislu autorski projekat. Naravno iz perspektive glumca, zahtevi ovakvog teksta su ogromni, imajući u vidu da je čitav tekst na niškom dijalektu, ali naš uigran ansambl se tokom proba odlično nosio sa tom „preprekom“ i mogu slobodno reći da ju je uspešno preskočio ““ kaže Dušan Simić.
U autorski projekat, za čiju se dramaturšku obradu pobrinuo glumački dvojac Dušan Simić i Marko Ribić, ušli su mnogi likovi kojih nema u filmu, a koji itekako utiču na radnju same priče i podjednako su interesantni kao i već poznati likovi tetka Doke, tetka Taske, Manulaća, itd.
- Rediteljska zamisao je bila da „Zona“ ostane u miljeu kraja 20. veka, ali da koketira sa današnjim vremenom, sa ciljem da pokaže da devojka i mladić (u ovom slučaju iz dva različita staleža), a mogu biti i različite vere i rase, jezika, mogu biti zajedno i da ljubav savlađuje sve prepreke i na kraju odnosi pobedu. Predstava ima autorsku muziku i songove, na tekst koji smo Marko i ja pisali, multifunkcionalnu monumentalnu scenografiju. Uveren sam da će publika biti oduševljena svakim deteljem predstave ponaosob, i da će naša „Zona“ puniti pozorišne sale i osvajati nagrade ““ uveren je Dušan.
Zajednička režija, treća po redu, nakon „Svadbe bez Darinke“ i „Putujućeg pozorišta Šopalović“, urodiće, nesumnjivo, plodom i ovoga puta.
- Moram reći da smo se, što se režije tiče, mesecima dogovarali i prilikom same dramatizacije, osmišljavali smo scenu po scenu, odnose među likovima, kostim, muziku, tako da smo spremno dočekali probe. Ovakav način režije je veoma interesantan i uzbudljiv, jer se konstantno dopunjujemo, i ako jednom zafali određeno rešenje, drugi ga u momentu pronađe i obratno. Naravno da je bilo razmimoilaženja, ali se trudimo da uvek pronađemo zlatnu sredinu, odnosno najbolje rešenje koje je u funkciji predstave, a ukoliko ne možemo da se dogovorimo zatražimo mišljenje i pomoć kolega iz ansambla, tako da sama predstava nikada ne trpi ““ otkriva tajnu uspešne saradnje Dušan.
Izazov u svakom smislu, savladan za samo mesec dana, ako se zna koliko je komad sam po sebi obiman i zahtevan.
- Trebalo je odgovoriti na zahtev epohe u kojoj se radnja komada dešava, Niš s kraja 19. veka, Turci su proterani, ali su i dalje ostali stari običaji i način života. Zahvaljujem se našem kostimografu Ljubici Simić, koja je imala strpljenja da sasluša sve naše zamisli, po pitanju kostima, i sa velikim uspehom ih sprovede u delo, tako da i sjajni kostime čine podjednako važan deo ove velike slagalice. Za snenografiju pobrinuo se Filip Rajković, a muzičke aranžmane songova Miloš Tojić. U radu na samoj predstavi pomogao nam je KUD „Abrašević“ kojem se posebno zahvaljujemo, kao i grad Šabac koji je finansirao projekat.
Ako smo makar malo podgrejali maštu na vreme obezbedite karte po ceni od samo dvesta dinara jer, kako to obično biva, zainteresovanost za predstave AP „Vožd“ je velika. A kako i ne bi bila kada ovi mladi ljudi sa velikim entuzijazmom prilaze realizaciji svakog projekta.
GLUMAČKA PODELA
Na pozorišnoj sceni Doma kulture Mišar zaigraće Olivera Guconić (Zona), Đorđe Mitrović (Hadži Zamfir), Milica Popović (Tašana), Vanja Pavlović (Taska), Anja Gligorić (Vaska), Dušan Simić (Mane kujundžija), Nina Stokić (Jevda), Tamara Bastaja (Doka), Filip Rajković (Ujka Tasko), Nikola Đukić (Pote), Nikola Jovanović (Čorbadži Jordan), Kristina Vuletić (Persa), Marko Ribić (Manulać) i Jelena Brkić (Pevačica Lela/Kalina).
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa