4. avgust 2016.4. avg 2016.
EVROPA TRAŽI OD SRBIJE DA IZMENI ZAKON O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI

NE TREBA ŽURITI SA PROMENAMA

Buduća resorna ministarstva morati da se pozabave izmenama postojećeg Zakona o genetski modifikovanoj hrani, pa čak i da dozvole promet GM proizvoda. To su, između ostalog, i vodeći uslovi pristupanja Evropskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
Stručnjaci u Srbiji već dugo upozoravaju da naši građani, uprkos svim zabranama, uveliko jedu hranu nastalu od genetski modifikovanih proizvoda. Nije nepoznanica da se na našem tržištu nalaze mlečni i mesni proizvodi od životinja koje su hranjene GM sojinom sačmom, jer je to dozvoljeno u „zapadnom“ svetu.
“Ukoliko buduće Ministarstvo poljoprivrede promeni postojeći Zakon o GMO, a Evropska unija prestane da postoji u obliku kakvu je danas poznajemo, to bi bila najgora moguća solucija“, upozorava agroekonomista Miladin Ševarlić.
“Za sada ne vidim žurbu da bilo šta menjamo, pre nego što bude izvesno kada ćemo ući u EU. Pritisci sigurno postoje. Naročito od Svetske trgovinske organizacije, GMO lobista u EU i SAD, odakle je i najznačajnija kompanija „Monsanto“. To su ogromni ekonomski interesi, ali ne samo proizvođača GM semena, već i onih koji se bave totalnim herbicidima. Bez toga, većina GM semena ne bi mogla da bude primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji“, objašnjava on.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa