Инфо

Берза

  • aero 690 ▲ 6,98%
  • fint 529 ▲ 0,76%
  • impl 3.001 ⚫ 0,00%
  • niis 686 ▲ 0,15%
(4. август 2016.)
ЕВРОПА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА ИЗМЕНИ ЗАКОН О ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНОЈ ХРАНИ

НЕ ТРЕБА ЖУРИТИ СА ПРОМЕНАМА

Будућа ресорна министарства морати да се позабаве изменама постојећег Закона о генетски модификованој храни, па чак и да дозволе промет ГМ производа. То су, између осталог, и водећи услови приступања Европској унији и Светској трговинској организацији.
Стручњаци у Србији већ дуго упозоравају да наши грађани, упркос свим забранама, увелико једу храну насталу од генетски модификованих производа. Није непознаница да се на нашем тржишту налазе млечни и месни производи од животиња које су храњене ГМ сојином сачмом, јер је то дозвољено у „западном“ свету.
“Уколико будуће Министарство пољопривреде промени постојећи Закон о ГМО, а Европска унија престане да постоји у облику какву је данас познајемо, то би била најгора могућа солуција“, упозорава агроекономиста Миладин Шеварлић.
“За сада не видим журбу да било шта мењамо, пре него што буде извесно када ћемо ући у ЕУ. Притисци сигурно постоје. Нарочито од Светске трговинске организације, ГМО лобиста у ЕУ и САД, одакле је и најзначајнија компанија „Монсанто“. То су огромни економски интереси, али не само произвођача ГМ семена, већ и оних који се баве тоталним хербицидима. Без тога, већина ГМ семена не би могла да буде примењена у пољопривредној производњи“, објашњава он.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa