4. avgust 2016.4. avg 2016.
Direkcija za poljoprivredu poČela podelu jariĆa

BOLjA BUDUĆNOST U KOZARSTVU

Direkcija za poljoprivredu grada Šapca podelila je prvih 36, od planiranih 120 jarića proizvođačima koji su se do sada prijavili na konkurs. Projekat traje naredne tri sedmice, a tokom tog perioda zainteresovani poljoprivrednici mogu se javiti u Direkciju. Jedan od uslova da bi dobili jariće je da su već imali iskustva u toj grani stočarstva.
Direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar rekao je da je jedan od ciljeva projekta poboljšanje materijalnog položaja seoskog stanovništva.
-Cilj je da mladi ostanu u selu i da tamo žive bolje. To je naša obaveza i mi se trudimo da uradimo sve potrebno za to. Projekat razvoja kozarstva u regionu Šapca započet je prošle godine- pilot projektom- kada smo pomogli dvojici odgajivača. Pokazalo se da smo na ispravnom putu i usledila je razrada, i dalja realizacija ideje. Danas je šest odgajivača dobilo jariće, koji su umatičeni samim tim će uskoro njihova celokupna stada biti umatičena, i oni će imati pravo na subvencije države. Naglašavam da ova, prva podela, nije konačna realizacija projekta jer je on i dalje u toku a svakako će biti nastavljen i naredne godine. Svako može da se prijavi u Direkciju za poljoprivredu i naši stručnjaci će obići domaćinstvo, uveriti se da li postoje mogućnosti za dalji razvoj kozarstva, rekao je Špegar.
Obaveza vlasnika registrovanog domaćinstva je da u naredne tri godine vrati, svake godine po dvoje jaradi koja su umatičena a koje će Direkcija usmeriti ka drugim korisnicima ove subvencije. Time će se postići veća brojnost ali što je važnije, kvalitetniji rasni sastav sa većom produktivnošću i većim brojem odgajivača.
Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović naglasio je da Grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu i ovim projektom, razvoja kozarstva, pokazuju kako se domaćinski ophodi sa budžetskim sredstvima.
-Novac je usmeren tamo gde je najpotrebniji ali i tamo gde može da se dodatno oplodi-u poljoprivrednu proizvodnju. Kozarstvo je perspektivna grana stočarstva, poznato je da potrebe domaćeg tržišta za proizvodima od kozjeg mleka trenutno nije moguće zadovoljiti. U evropskim zemljama kozji sir spada u kategoriju najskupljih. To je i proizvodnja u kojoj nema ograničenja kada su godine u pitanju, jer ne zahteva preteranu fizičku snagu, a ne zahteva ni velike investicije za pokretanje proizvodnog ciklusa.
Za razliku od republičke vlasti i nadležnog ministarstva, Grad Šabac ima sluha za probleme poljoprivrednika i nudi konkretna rešenja. Mi, na lokalnom nivou, pokušavamo da pomognemo i zato svake godine povećavamo budžetska izdvajanja u poljoprivredu i povećavamo broj projekata direktno usmerenih ka seoskom stanovništvu, izjavio je Kostadinović.
Jedan od prvih proizvođača koji su preuzeli po pet jarica i jednog jarčića je Milan Topalović iz Lipolista. Njegovo stado biće smešteno u „Etno selu Topalović“, jednoj od turističkih atrakcija u Mačvi.
-Početnik sam u proizvodnji ali znam da će ovi jarići biti nova turistička atrakcija. Turisti će dolaziti da ih vide i probaju njihov sir, jogurt, surutku. Ovo je jedan sjajan projekat i direktno će pomoći razvoju poljoprivrede i naših sela“, rekao je Topalović.
Podeljene jarići su tipa „Sanska koza“ a dobiće ih ukupno u ovoj godini dvadeset domaćinstava. Vrednost projekta je oko pet miliona dinara. Po oceni poljoprivrednika, jarići su vrhunskog kvaliteta.





Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa