Info

4. avgust 2016.4. avg 2016.
NA FARMI JUNADI BOŽIDARA BOŠKA KONDIĆA U PETLOVAČI

MILION EVRA U MAČVANSKO STOČARSTVO

U dva objekta i trećim u izgradnji, trenutno tovi 620 junadi. Plan je ukupno 1.200. Dnevna potrošnja hrane 12 tona. Stabilnost cene i veći agrarni budžet, osnova ulaganja. Pozivnica gradonačelniku i ministru poljoprivrede
Božidar Boško Kondić, vlasnik preduzeća “Duga“ iz Petlovače koje se bavi prevozom robe, putnika, delimično turizmom i od pre pet godina poljoprivredom, namerava ovoj tradicionalnoj privrednoj grani u kojoj je i njegov deda stvarao, da posveti veću pažnju. Hrabro se odlučio za sopstveno ulaganje u ovu rizičnu proizvodnju bez finansijske pomoći države i banaka.
Do sada je u mačvansko stočarstvo, kome ne “cvetaju ruže“ uložio ukupno 900.000 eura. Izgradio je farmu junadi u Petlovači, gde je u dva objekta i trećim u izgradnji smestio 620 junadi. Planira da ukupno tovi 1.200 grla. Nabavio je i “brdo“ stočne hrane, jer samo postojeći broj junadi dnevno pojede 12 tona ( najviše kabaste hrane ). Kondić se nada boljem stanju u ukupnom srpskom stočarstvu, uvođenju više reda na tržištu, većem agrarnom budžetu i stvaranju ukupno boljeg ambijenta za poslovanje, što je po njegovom mišljenju zadatak države, budući da se radi o strateškoj proizvodnji.
- Poljoprivreda ukupno zaslužuje više, a država treba umesto “kao sa svećom“ da traži investitore po svetu, veću pažnju posveti domaćim. Potrebno je da stvori ukupan ambijent i potrebe ugovorno reguliše, kako bi se izbegli “potresi“ na tržištu, koje ova proizvodnja ne može da podnese. Naše tržište je malo i ne uređeno, kaže Kondić.
Njegovo zapažanje je da ni jedan strani investitor nije uložio u stratešku proizvodnju u Srbiji, gde je koeficijent obrta kapitala sporiji. Istovremeno konstatuje da je novostvorena vrednost iz poljoprivrede strateški cilj svake dobre ekonomije, a ulaganje u ovoj oblasti nije da se uloži ujutro, a uveče meri profit, naprotiv ulagati treba tokom cele godine, dodaje on.
Telad, težine u proseku 140 kilograma nabavlja na otkupnim mestima: Rudnik, Topola, Aranđelovac... Uglavnom su simentalske rase, a cilj je da prilikom predaje budu ne lakša od 600 kilograma. To, upotrebom kvalitetnog hraniva postiže za 10 do 12 meseci.
- Postojeći broj grla zahteva velike količine hrane, pogotovo kabaste. Nabavljamo je najvećim delom u Vojvodini. Dnevna potrošnja je oko 12 tona, a hranimo ih dva puta na dan, naglašava naš sagovornik ističući da je ovaj postupak (ishrana) prilično mehanizovana i sprovodi je dva čoveka, dok je opet zahvaljujući primeni napredne tehnologije ukupan broj zaposlenih na farmi svega osam.
Zdravstveno stanje životinja je veoma dobro, a za to najveće zasluge ima doktor veterine Željko Kulezić iz Veterinarske stanice u Prnjavoru, koji tvrdi Kondić, revnosno obavlja svoj deo posla.
STRATEŠKA ULAGANjA
- Pozivnica da nas posete odnosi se i na gradonačelnika i novog ministra poljoprivrede. Poruka za srpsku Vladu i Ministarstvo poljoprivrede bila bi da je mnogo korisnije da se umesto “Fijatom “ i njegove tri smene, te Smederevskom železarom bave time koliko će investitora tokom godine ući u ono ušta se “Duga“ upustila i “plovi“ već nekoliko godina. Stočarstvo je zaslužilo veću pažnju i treba ga tretirati kao stratešku delatnost, poručuje Kondić.
SPISAK ŽELjA STRANACA
- Nažalost ni lokalna vlast ne pokazuje dovoljno interesovanja za stočarstvo. Preči su joj strani investitori, koji najčešće dolaze sa pismom o namerama u kojem iskažu spisak svojih želja, pruže prst u parče zemlje u koje je iz budžeta uloženo mnogo para, svih građana Šapca, da bi se napravila ta Industrijska zona, gde bi potencijalni investitori možda nekad došli, kaže Kondić.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa