Berza

  • aero 885 ▼ -0,67%
  • alfa 31.490 ▼ -0,03%
  • enhl 650 ⚫ 0,00%
  • eroz 3.250 ▲ 6,91%
  • fito 2.800 ⚫ 0,00%
  • gfom 275 ▼ -23,40%
  • irtl 850 ▲ 12,58%
  • jesv 5.507 ▲ 0,09%
  • kmbnpb 1.300 ⚫ 0,00%
  • lsta 550 ▲ 10,00%
  • niis 680 ▼ -0,15%
  • rmks 2.640 ⚫ 0,00%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • trbg 4.504 ▲ 49,98%
(4. avgust 2016.)
REČ SPONZORA

Zajedno do uspeha

Zaposlen sam u kompaniji Tomsin kao stručnjak za zaštitu bilja. Najviše me je privuklo u ovoj kompaniji njena organizovanost i usluge koje kompanija pruža kupcima sredstava za poljoprivredu. Kompanija Tomsin organizuje direktan obilazak proizvodnih zasada svojih kupaca od strane njene stručne službe, izlazak na teren. Tako sam odlučio da postanem deo agronomskog tima ove firme. Rejting kompanije Tomsin iz godine u godinu sve više raste, zahvaljujući širokoj ponudi svih sredstava neophodnih za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju i efikasnosti njene stručne službe.
O voćarskoj i ratarskoj proizvodnji je bilo reči u prošlim brojevima, zato bih se osvrnuo na zaštitu povrtarskih useva i unapređenju njihovog kvaliteta jer sa povrtarima najviše i sarađujem.
Proizvodnja povrća iz godine u godinu postaje sve teža. Cene su neizvesne i nepredvidljive. Zato, povrtari gaje više useva u toku godine, što bi rekli svaštare. Na nekima zarade a na nekim su u gubitku,tako da gajenjem više povrtarskih kultura u toku godine je moguće doći do zarade. Povrtari rado sarađuju sa agronomima, da bi efikasnije rešili problem u uzgoju svojih kultura i unapredili svoju proizvodnju. Takođe ekonomska neizvesnost, šokantne nagle klimatske promene, visok sadržaj infektivnog inokuluma (usled monokulture) opredeljuje proizvođače na saradnju sa poljoprivrednim stručnjacima. Prošao je period kad se išlo napamet, što bi se reklo đuture.
Prve preporuke su vezane za izbor hibrida. Različito tržište postavlja različite zahteve. Gleda se boja ploda, veličina, tekstura, ukus, otpornost na niske ili visoke temperature (zavisi u kojem periodu se gaji), prinos, izgled, trajnost čuvanja plodova posle branja itd. Takođe je bitna i otpornost hibrida na bolesti.
Štetočine. Određeni patogeni se veoma teško suzbijaju verticilllium, fusarium, scerotinia itd., pa je na parcelama gde su se pojavljivale dobro rešenje otporan hibrid. Kompanija Tomsin svojim kupcima obezbeđuje sve hibride koji su uvezeni u Srbiju i pomaže im da se opredele za najbolje.
Nakon setve hibrida, neophodno je obezbediti optimalne uslove za njegovo pravilno razviće/odgovarajuće temperature i vlagu, provetravanje, čistu foliju nad rasadom, zaštitu od bolesti, kaljenje rasada i blagovremeno iznošenje rasada. Od kvaliteta rasade dosta zavisi i količina prinosa. Nakon rasađivanja biljka preživi šok i poželjno joj je pomoći sa nekim biostimulatorom da prebrodi ovaj problem. Počinje zaštita povrća od bolesti i štetočina. Najpre sa pesticidima duže perzistentnosti i karence, pa sa preparatima čija je karenca manja. Tako da i krajnji kupci 1 konzumenti povrća imaju zdrav i za jelo bezbedan plod. U ponudi imamo i biopesticide, koji nemaju karencu i mogu se koristiti i u organskoj proizvodnji. Konvekcionalni proizvođači, pogotovu savesni ih rado koriste jer pored određene efikasnosti, smanjuju upotrebu hemikalija. U svojoj ponudi kod Tomsina se mogu naći i takvi preparati.
Veoma je bitna je pravilna upotreba osnovnih đubriva predsetveno i vodotopivih tokom vegetacije. Važno je obaviti analizu zemljišta radi adekvatne preporuke. Đubrenje stajnjakom je stara dobra mera, ali proizvođači sve radije koriste veštački peletirani stajnjak, koji je sterilan i oslobođen viška nepotrebne materije, lakše ga je koristiti.
Ova sezona se razlikuje od prethodne, zbog česte smene kiša i visokih temperature. U ovom tekstu nisam mnogo ulazio u problematiku, u vezi sa bolestima i štetočinama, o tome ću opširnije pisati drugom prilikom. Samo bi upozorio da se paradajzov moljac (tuta apsoluta) ponovo javila ove godine, srećom ne u tolikoj meri, kao pretprošle, kada sam u emisiji Put hrane objavio agroupozorenje. Proizvođači pogotovu poznog paradajza bi morali blagovremeno da reaguju ako se njegovo prisustvo ustanovi kod njih.
Dipl. ing. Janko Topalović, stručn

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa