4. avgust 2016.4. avg 2016.
UDRUŽENjE GRAĐANA “CERSKI MARŠ“

RATNE CRTICE

U velikoj sali Kulturnog centra, u organizaciji Udruženja građana “Cerski marš“, u petak je održana tribina i igrano-dokumentarni film o Velikom ratu.
- Svake godine, nekoliko dana pred manifestaciju, organizujemo predavanje vezano za Cersku bitku. Ove godine prvi put imamo i kolonu koja će krenuti iz Loznice, a sa kojom ćemo se susresti na Ceru. Ovaj put smo apostrofirali ulogu vojvode Stepe i dane koji su prethodili Cerskoj bici, kaže Božidar Katić, predsednik Udruženja građana “Cerski marš“.
Na tribini su učestvovali profesor Radovan Simić, rezervni pešadijski major, koji je govorio o toku Cerske bitke i Zoran Grujić, scenarista i režiser igrano-dokumentarnog filma “Ratne crtice“.
- Film je napravljen na osnovu ratnog dnevnika lozničkog prote Jovana M. Boškovića, koji je učestvovao u Cerskoj i Kolubarskoj bici, sa vojskom prešao Albaniju i vratio se u Srbiju. Profesor Radovan Simić je od dnevnika napravio monodramu, a ja sam, zajedno sa ćerkom Marijom, napravio scenario za film u kom igraju mladi loznički glumci. To je priča o bici koja je održana pre Cerske bitke, 11. i 12. avgusta, jer je Loznički odred bio prvi na udaru.
Čestite reči ““ zdravica sunca
Loznički prota Jovan M. Bošković, čuveni besednik srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, u Šapcu je objavio Ratni dnevnik 1931. godine. U “napomenama s početka“ piše da je prota Jovan smatrao da su “čestite reči ““ zdravica sunca“. Inače, loznički prota je učestvovao u više od deset bitaka, od Vučjeg dola u Crnoj Gori do bojišta Hercegovine. Izabran je za počasnog vojvodu Legije dobrovoljaca “Anta Bogićević“ u Loznici.
Cerska bitka
Komandant Druge srpske armije, general Stepanović, obrazovao je Cersku udarnu grupu od Moravske divizije I poziva i Kombinovane divizije sa ciljem napada u dolini Jadra. Stepanović je shvatio važnost planice Cer i samoinicijativno je odlučio da zauzme njene dominantne kote Trojan i Kosanin grad. Oko tri sata ujutro 15. avgusta 1914. godine, krenula je Kombinovana divizija prvog poziva iz sela Banjana kod Uba. Usiljeni marš je bio:Banjani-Vukona-Svileuva- Veliki Bošnjak (sada Draginje)-Kaona-Mihailov grob- Krivaja- Cer. Oko jedanaest sati uveče, 15. avgusta, delovi srpske Kombinovane divizije prvog poziva, naišle su na izvidnicu austrougarske vojske na padinama Cera, kod sela Tekeriša i tako je započela bitka. Austrougarske pozicije su bile slabo branjene i njeni branitelji su odbijeni sa planine. Do ponoći, oštri sudari i borbe između leve austrougarske kolone 21. austrougarske divizije i Srba su se vodili u mraku. Do 16. avgusta Srbi su zauzeli venac Divača i onemogućili 21. pešadijskoj diviziji da se poveže sa 2. armijom u Šapcu, tako što su je oterali sa padina Cera.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa