4. avgust 2016.4. avg 2016.
SEDMI CERSKI MARŠ U NEDELjU

U SLAVU VOJVODE STEPE

Sve je spremno za sedmi Cerski marš, koji će se održati u nedelju. Organizatori očekuju oko 1.200 učesnika, a novina je da će ove godine jedna grupa doći i iz Loznice. Prognoze predviđaju i da će ih pratiti najbolje vreme do sada, temperatura do 26 stepeni.
-Za razliku od prethodnih godina, kada smo se okupljali u porti crkve, ove godine skup je na Trgu šabačkih žrtava u 7 sati ujutru. Sveštenici će održati Molitvu za putnike i krenuće se oko 8 sati. Ići ćemo preko Sinoševića, kao i prošle godine, a ne preko Bugarina. Prva pauza biće u Varni, u školskom dvorištu, gde će biti i zajednički doručak, a druga kod škole u Volujcu. Planiramo da stignemo na vrh Cera oko pola 4, a potom ćemo se spustiti do Tekeriša, objašnjava predsednik Udruženja građana “Cerski marš“ Božidar Katić.
Na Tekerišu treba da se sretnu i sa stotinak učesnika koji će doći iz Loznice. Ovo bi simbolično predstavljalo i susret narodnih odbrana Šapca i Loznice koji su Austrougarsku vojsku na Ceru zadržavali tri dana, dok nije stigao glavni deo srpske vojske.
Na spomen kompleksu na Tekerišu biće održan parastos cerskim junacima. Posle toga je u dvorištu OŠ “Vojvoda Stepa Stepanović“ organizovan ručak i prigodan program.
-Ovogodišnji Cerski marš posvećen je vojvodi Stepi Stepanoviću, vojničkom geniju koji stoji iza pobede na Ceru. Tako će i program koji pripremaju učenici škole koja nosi njegovo ime iz Gornje Badanje i amatersko pozorište “Vožd“ biti posvećeni liku i delu vojvode Stepe, navodi Katić.
Za sve učesnike biće obezbeđena voda, pratnja hitne pomoći i automobila, kao i autobusi za povratak sa Cera. Katić apeluje na učesnike da se ne “junače“ i da ako osete da im nije dobro odmah zatraže pomoć.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa