4. avgust 2016.4. avg 2016.
MANjE PLATE ZA PROSVETARE U JULU

GREŠKA MINISTARSTVA

Radi se o grešci u obračunu koju je načinilo Ministarstvo prosvete, na čelu sa odlazećim ministrom Srđanom Verbićem. Ministarstvo je platu računalo po koeficijentu kao kada su prosvetari bili u štrajku, iako prošle godine u njemu nije učestvovala većina zaposlenih u prosveti.
Prosečna plata u obrazovanju u Srbiji za maj ove godine iznosila je 39.885 dinara, što znači da je ovo „pogrešno“ smanjenje išlo skoro do 10 odsto.
Radmila Dodić, predsednica Foruma osnovnih škola, kaže da se njima javilo nekoliko desetina prosvetara, žaleći se na umanjenje. „Niko ne zna o čemu je reč. Ne bi smelo da ima veze sa time što je školski raspust. Mogu samo da pretpostavim da oni koji donose odluke i najavljuju bolje dane opet štede na prosveti“, kaže Radmila Dodić za „Blic“.
U Ministarstvu prosvete, međutim, kažu da je u pitanju greška u obračunu, koja će biti ispravljena. „Došlo je do greške, jer je pri obračunu korišćen koeficijent kao kada su prosvetari bili u štrajku. Greška će biti ispravljena“, kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da bi trebalo plate za umanjeni iznos da budu i povećane s narednom isplatom.
Podsetimo, prilikom poslednje greške u obračunu u maju ove godine, pojedini nastavnici su tužili škole.
(Blic)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa