4. avgust 2016.4. avg 2016.
ISHRANA DECE U LETNjEM PERIODU

TEČNOST JE NAJVAŽNIJA

Energetske potrebe su drugačije, kao i klimatski uslovi, što se kod neke dece manifestuje smanjenim apetitom.
Pedijatri savetuju da ne forsirate dete da jede na silu i da je mnogo važnije da deca unose dovoljne količine tečnosti, koja im je u ovom periodu potrebnija nego redovni obroci. Najbolje je da mališani piju vodu, čajeve, jogurt i sokove bez šećera, dok gazirani i zaslađeni napici nisu dobar izbor, jer će im stvoriti lažni osećaj sitosti, a neće zadovoljiti potrebu za tečnošću.
Što se ishrane tiče, mališanima u letnjim mesecima prija laganija hrana, pa nemojte da insistirate da deca jedu kuvana „zimska“ jela, jer će im ona opteretiti stomačić i stvoriti averziju prema obrocima. Dajte im dosta svežeg voća i povrća, meso i salatu, kao i pirinač ili termički obrađeno povrće.
Neka deca drastično promene navike u ishrani kad otputuju na more ili planinu i slabo jedu. Ni to nije prevelik razlog za brigu, jer se uglavnom vrate u „normalan“ ritam po povratku kući. Ukoliko vaše dete ne jede na letovanju, takođe nemojte da ga forsirate, već insistirajte samo da uzima dovoljno tečnosti. S druge strane, kod neke dece promena klime i okruženja pojačava apetit, pa i tu budite fleksibilni. Dozvolite detetu da na moru ili planini jede šta želi, jer mališani reaguju instinktivno i neće tražiti da jedu ukoliko zaista nisu gladni. More, plivanje, pojačana fizička aktivnost kod neke dece pojačava potrebu za kalorijama.
Takođe, da bi dete naučilo zdravo i izbalansirano da se hrani, to moraju da rade i ostali ukućani. Dobro je da dete ima pet obroka dnevno, po mogućstvu uvek u isto vreme. Ukoliko vaše dete preterano odbija hranu, bolešljivo je i razdražljivo, potražite savet pedijatra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa