Info

4. avgust 2016.4. avg 2016.
ALO ŠABAC

Dvesta pedeset hiljada milimetara Vučića

Kada je onaj šabački hirurg naprednjačke provenijencije rekao da bi Vučiću trebalo dati svaki milimetar naših života, sigurno nije računao da će SNS uskoro napraviti izložbu sa 250 metara Vučića.
Ili rečnikom šabačkih naprednjaka: cirka 250.000 milimetara Vučića okačenih po zidovima, tako da se u tom prostoru osećate gore nego u realnom životu. Gde god se okrenete ““ Vučić!
Jedino je šteta što će izložba “Dvesta pedeset hiljada milimetara Vučića“, zvana “Necenzurisane laži“, čija je turneja po Srbiji uveliko najavljena, verovatno zaobići Šabac, mada bi je trebalo organizovati u vreme šabačkog vašara. Odgovara ambijentu u milimetar.
Beogradsku postavku sam obišao sa kolegom Predragom Popovićem, čovekom koji Vučića poznaje u centimetar, pošto se sa njim intenzivno družio kada niko drugi nije hteo.
Vučić je, naime, veći deo svoje karijere bio osoba za izbegavanje. A Popović baš takve voli.
Sada, kada bi svi da se druže s Vučićem, Popović to izbegava, pa su mu, ko i meni, okačili “radove“ na sve strane one milimetarske izložbe.
Odemo Popović i ja na izložbu, vratimo se sa izložbe, a onda glavni SNS bot, neki pijani frizer iz Loznice, napiše na Tviteru: “Draža Petrović, glavni urednik onog Danasa, došao na izložbu SNS sa Predragom Popovićem, kolumnistom onog Tabloida. I šta uopšte više reći?“
SNS, dakle, na izložbi umesto kustosa ima osobe koje pedantno beleže ko je sve tamo bio, kad je ušao, kad je izašao i šta je radio. Tu odgovornu dužnost trenutno obavlja taj pijani frizer iz Loznice, tipičan primerak naprednjaka: zatvorio je frizerski salon i posvetio se reformama. Zato svi imamo utisak da smo ošišani.
Kao što bi, da je onaj šabački hirurg kojim slučajem pobedio u Šapcu, svi imali dojam da smo operisani.
Lajtmotiv izložbe je Koraksova karikatura gde je Vučić prikazan kao striptizeta. Izašla je na naslovnoj strani Danasa pa smo taj broj prodali u triput većem tiražu nego inače. Čitaoci valjda vole striptiz.
Vučić je na nekoj konferenciji za štampu posle tvrdio da je tu zapravo prikazan kao prostitutka.
A u pitanju je, zapravo, striptizeta, koja neodoljivo liči na Vučića, i koja - da razjasnimo Odboru za likovnu kulturu SNS koji mu je valjda tumačio tu Koraksovu bravuru - sa sebe skida masku u narodu znanu kao fantomka. Plus mrežaste čarape i crvene cipele.
Poruka ove karikature jeste zapravo da premijer sa sebe skida svaku odgovornost, a nikako da će uskoro početi da radi u striptiz klubu pod šifrovanim imenom Alek Blek Rouz. Međutim, kako naprednjaku objasniti da je nešto metafora, kada on misli da je metafora isto što i meta. Tačnije, meta sa forom.
E sad, premijera niko ne bi uporedio s prostitutkom, čak ni na karikaturi, pošto je opšte poznato da on nikada ne menja partnere, mišljenja, ideologije i rokove za bolji život, ali je sasvim legitimno karikirati njegov običaj da sa sebe skida sve, naročito odgovornost.
Javno zgražavanje nad satirom i tumačenje karikatura slobodnim stilom jeste običaj nekakvih zatucanih verskih skupina, čiji najekstremniji primerci ponekad upadnu u redakciju kakvog satiričnog časopisa i pobiju prisutne karikaturiste, najopasniji sloj svakog društva.
Što je zanimljivo, kad krenu da koknu karikaturiste, obično nose fantomke...
Draža Petrović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa