11. avgust 2016.11. avg 2016.
CERSKI MARŠ OKUPIO OKO 1.500 UČESNIKA

SRBIJA JE DANAS NA CERU

U slavu Vojvode Stepe, od Trga šabačkih žrtava, preko Varne, Slatine, Bojića, Sinoševića, Volujca do Tekeriša i Cera, Šapčani i gosti iz svih gradova Srbije i Republike Srpske, u nedelju, 14. avgusta, po sedmi put prošli putem pobede cerskih junaka
Vrelina na asfaltu, sunce iznad glava, a u dušama poštovanje prema senima predaka. Tako se u jednoj rečenici može opisati atmosfera na 7. Cerskom maršu održanom prošle nedelje u organizaciji Udruženja građana „Cerski marš“. Oko 1.500 učesnika iz Šapca i gostiju iz cele Srbije i Republike Srpske sa Trga šabačkih žrtava, posle molitve za putnike koju je služio sveštenik Vojislav Petrović, krenulo je na put dug trideset šest kilometara.
Na desetom kilometru, u dvorištu OŠ „Laza Lazarević“ u Varni, na zajedničkom doručku zatekli smo i najstarijeg učesnika Ratka Petrovića.
- Imam snage i suviše. Mogao bih da se vratim peške otuda iako imam sedamdeset četiri godine ““ kaže bez imalo znaka sumnje starina iz Male Vranjske.
Snage su imali i oni najmlađi, poput Filipa Ilića iz Šapca, koji je sa mamom i tatom krenuo na ovaj put, iz poštovanja. Sličnog mišljenja bila je većina u koloni koja se protiv vrućine i umora borila odlučnošću da se nastavi dalje. Među njima našao se i Užičanin Sreten Vitezović.
- Prezadovoljan sam organizacijom ali iznenađen i brojem ljudi. Mislio sam da će učesnika biti mnogo manje ““ kaže Sreten hvatajući korak sa ostatkom grupe.
Mnogo je i potomaka onih koji su svoje živote ostavili u toku Cerske operacije. Jedan od njih je i Darko Stevanović iz Duboke kod Petrovca na Mlavi, koji kaže da je fasciniran, organizacijom, samim maršom i time koliko je mladih ljudi.
Oko 15 časova i 30 minuta čelo kolone je stiglo na najvišu tačku marša, kod Krsta, koju su predvodila dvojica mladića obučenih u uniforme iz Prvog svetskog rata. Trenutak za pamćenje, uz zvuke „Marša na Drinu“, oko 1.500 ljudi, izgorelih na suncu i vidno premorenih, ponosno, sa nekom snagom koja prosto zrači, brzim i odlučnim koracima, umarširalo je u Tekeriš, praćeni aplauzom i suzama.
Posle parastosa slavnim vojskovođama i junacima u zvaničnom delu programa obratio se i Ljubiša Ivanović, koji je došao na ideju za održavanje ove manifestacije, kao i Lozničani koji su se ove godine prvi put pridružili maršu, i predsednik UG „Cerski marš“ Božidar Katić.
PLAKETE
Na kraju zvaničnog programa na Tekerišu direktor OŠ „Stepa Stepanović“ dodelio je plakete Gradu Šapcu i „Udruženju građana Cerski marš„ za dugogišnje uložene napore u realizaciji ovog projekta, kao i gradu Loznici i društvu za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Loznice, za prvo učešće.
„Srbija je danas na Ceru! Želim da Vam se u ime UG „Cerski marš“, u ime onih koji su bili pre nas, nas kojih jesmo, i pre svega i iznad svega u ime onih koji će doći posle nas, zahvalim na svemu što ste uradili danas. Pokazali smo danas lepo lice Srbije. Pogledajte u čoveka pored sebe, pogledajte u ove ljude, pogledajte ova nasmejana lica posle četrdeset pređenih kilometara. To je Srbija. Nije Srbija ni Žikina šarenica, ni rialiti šou, ni ona sramotna skupština. To je Srbija, vi ste Srbija. Još jednom želim da vam se zahvalnim na tome što ste pokazali ne samo inat, već snagu, upornost, zajedništvo, one osobine koje su krasile naše pretke, one gene koje imamo svi mi koji jesmo danas, i to su oni geni koji će nas na kraju i spasiti. Hvala vam što ste pokazali da Srbija, u inat svemu, u prkos svemu danas, više neko ikada ima, i da će Srba i Srbije, u inat svemu i u prkos svemu, uvek biti. Bog vam dobro dao!“, uzviknuo je Božidar Katić, predsednik Udruženja.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa