11. avgust 2016.11. avg 2016.
ZORAN KESIĆ I NjUZNET

Olimpijska kletva

Proteklih dana nikome nije bilo teže nego premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Pritom ovde nije reč o brojnim pozivima bivšeg ministra kulture Ivana Tasovca koje je morao da odbija, njegovim SMS porukama: „A šta je sa mnom L“, kao i tvitovima u kojima ga je podsećao da mu još uvek nije odgovorio na SMS. Pričamo o Olimpijskim igrama u Riju. Dani su prolazili, bližio se i deseti, a srpski sportisti se još uvek nisu okitili bilo kakvim odličjem, iako je Vučić nekoliko meseci ranije rekao ministru za sport Vanji Udovičiću da ih očekuje barem osam. Osam, jer su u vreme bivšeg režima naši sportisti osvajali po četiri, a nova vlada mora u svim segmentima da bude barem dva puta bolja.
Džabe su najbliži saradnici pokušavali da ga uteše rečima da je džudistkinja Majljinda Keljmendi osvojila medalju za Srbiju i da se na Fejbuku već organizuje njen doček ispred Skupštine, samo je odmahivao glavom, jer je potpisao Briselski sporazum u kojem je jasno stajalo da Srbija ne sme da slavi nijednu medalju Kosova. Zoran Babić mu je rekao da mu se divi fizički i mentalno, jer je osvojio zlatnu medalju i postavio novi svetski rekord u dužini ekspozea, ali mu to nije pomoglo, a ulje na vatru je samo dodavala prva zlatna medalja Hrvatske.
„Kakav je to sport gađanje glinenih golubova? Zašto mi nemamo predstavnika“, pitao se Vučić, koji je momentalno pozvao Batu Gašića da vidi ko bi iz prošle firme mogao da napravi glinene golube, ako ne glinene onda makar keramičke, ne bi li se Srbija za četiri godine takmičila u ovoj disciplini.
Premijeru je bilo jasno da je slab početak Olimpijskih igara direktan udarac na novu vladu i da je on jedini ko može da prekine ovu crnu seriju, samo ako otkrije uzrok loših rezultata. Tragajući, naišao je na podatak da kladionice povećavaju kvote na naše sportiste ako na tribinama ugledaju predsednika Tomislava Nikolića.
„MOMENTALNO DA SI SE VRATIO KUĆI!!!“, glasio je kratak SMS koji je poslao Nikoliću. Ubrzo ga je pozvao predsednik koji je bio u euforiji.
„Svi naši sportisti koji tek treba da se takmiče rekli su da će mi pomoći da se spakujem i da će me lično ispratiti na aerodrom. Pojma nisam imao da me toliko vole“.
A, onda je došla i naša prva medalja, i to kakva ““ zlatna. Bravo Davore!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa