11. avgust 2016.11. avg 2016.
U TOKU 10. MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „SRBIJA OČIMA RUSKIH SLIKARA“

BOGATSTVO KOLORITA SLOVENSKE DUŠE

U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“, a pod pokroviteljstvom grada Šapca, deset slikara iz Rusije i Ukrajine od proteklog utorka gosti su našeg grada u kome će do 29. avgusta imati priliku da stvaraju umetnička dela čiji će veći deo biti doniran u humanitarne svrhe
Kada se na jednom mestu nađu ljudi iz različitih krajeva sveta, ali slične tradicije i vere, konačan rezultat može biti samo neraskidivo prijateljstvo obojeno bogatstvom kolorita slovenske duše. Ukratko tako bi mogli opisati tradicionalnu Međunarodnu koloniju „Srbija očima ruskih slikara“ u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“.
Ovogodišnja kolonija, deseta po redu, okupila je deset slikara iz Moskve, Jekaterinburga, Ufe, Dnepropetrovska i Čeboksarija. Oni su već po dolasku proteklog utorka izrazili zadovoljstvo učešćem u koloniji koja je proteklih godina postigla na kvalitetu. Zato i ne čudi što je, po rečima predsednika Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“ Slobodana Nikolića, broj zainteresovanih veći od raspoloživog kapaciteta domaćina.
- Sve ove godine se prijavljuje znatno veći broj slikara koji bi učestvovali na ovoj prestižnoj koloniji. Šabac je samim tim postao grad srpsko-ruskog prijateljstva i predvodnik po pitanju predstavljanja ruske kulture ““ izjavio je Nikolić.
Prve skice već su se oblikovale u glavama gostiju koji su svesrdno prionuli na rad. Planirani obilasci grada i okoline samo će doprineti slikarskom duhu.
Kao i prethodnih godina deo radova nastalih na likovnoj koloniji biće doniran školama u kojima se izučava ruski jezik, kao i Humanitarnom udruženju „Ana“ koje će organizovati aukciju. Sva sredstva biće usmerena ka socijalno-ugroženima o kojima ovo Udruženje nesebično brine.
UČESNICI
Od 16. do 29. avgusta na Likovnoj koloniji „Srbija očima ruskih slikara“ stvaraće Natalija Gartman i Nadežda Bulatova iz Jekaterinburga, Sagit Gimaltedinov, Svetlana Čistjakova, Viktorija Samarina i Rasim Nisbulin iz Ufe, Nina Nikonenko iz Dnepropetrovska, Viktor Zubko i Danijela Rjabičeva iz Moskve, i Irina Čipenko iz Čeboksarija.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa