11. avgust 2016.11. avg 2016.
AKCIJA Planinarsko-smučarskog društva “CER“

U SLAVU CERSKE BITKE I NjENIH JUNAKA

Davne 1914. godine, meseca avgusta, u noći između četrnaestog i petnaestog dana otpočela je bitka na legendarnoj planini Cer, između Austro-ugarskih snaga i njenih saveznika, sa jedne, agresorske strane, te boraca srpske vojske, sa druge strane, grčevito braneći svoju zemlju, koja nije podlegla ucenjivačkim zahtevima, koji se i danas pojavljuju u različitim oblicima
U Cerskoj bici srpska vojska izvojevala je značajnu pobedu, koja joj je dala morala i snage da nastavi druge bitke na ratištima Gučeva, Mačkovog kamena, Kolubare i dalje do oslobođenja zemlje. Neki bi hteli da te bitke, te pobede, padnu u zaborav!
Statutarnom odlukom Planinarsko-smučarskog društva “CER“ je u obavezi da čuva i neguje tradicije Oslobodilačkih ratova, koje je vodila srpska vojska. Svake godine, planinari “Cera“ u granicama svojih materijalno-finansijskih mogućnosti nastoje da obeleže taj datum, posvetivši ga srpskim junacima i Cerskoj bici.
To su i ove godine učinili šabački planinari, bez ikakvih donacija za ovu akciju, sem donatora mlin “Trifunović“ iz Bojića, koji je poklonio par kilograma brašna, baš onoliko koliko su to planinari tražili, kako bi od njega napravili zapršku za pasulj namenjen učesnicima akcije “Tragom drugog prekobrojnog puka“.
Učešće je uzelo dvadeset i četiri planinarska društva iz Srbije i Republike Srpske i jedno društvo planinara iz Italije, koje je predvodio Obren Jevtić, naše gore list, čiji su pradedovi ostavili kosti na Ceru, odnosno Mačkovom kamenu.
Šapčani su predvideli da ovo bude Akcija šabačkih planinara, više lokalnog karaktera, usled nedostatka sredstava za uspešno izvođenje iste. Bili su prijatno iznenađeni, kada su u petak 12. avgusta ove godine ispred Doma na Lipovim vodama ugledali pridošle planinare iz Italije, koji su se ulogorili na platou, kao i planinare iz Zaječara, Bijeljine, itd.
Na dan izvođenja akcije, predstavnicima organizacionog odbora prijavilo se dvadeset i četiri društva, što je obradovalo šabačke planinare, koji su smogli snage i moći da se organizuju i da se pokažu dobrim domaćinima, nastojeći da tim ulepšaju sliku o Šapcu.
Za ovu manifestaciju odabrane su dve, od sto staza na Ceru, kojima su se kretale kolone planinara i zaljubljenika u planinu Cer. Dužina prve staze iznosila je 19,9 kilometara i za nju se opredelilo preko stotinu planinara, dok za nešto kraću stazu, čija je dužina iznosila 9 km opredelilo 43 planinara.
Predvodnici klubova ili društava po završetku programa dobili su zahvalnice, kao i najmlađi učesnici sedmogodišnja Petra Potkonjak iz Zrenjanina i desetogodišnja Teodora Dragojević, koja je svirajući na fruli zabavljala učesnike ovog pohoda, sedmogodišnji Jovan Panov iz Zaječara, kao i najstariji učesnik sedamdesetsedmogodišnji potpisnik ovih redova koji je u predviđenom roku ispešačio dužu stazu.
Bilo je zadovoljstvo šabačkim planinarima, kada se među njima, pred start pohoda obreo i Božidar Boža Katić, sa saradnicima, kao i predstavnik Gradske uprave Šabac.
M. Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa