11. avgust 2016.11. avg 2016.
SPC: SUTRA JE PRAZNIK PREOBRAŽENjA GOSPODNjEG

USTANITE I NE BOJTE SE

U petak, 19. avgusta, proslavljamo praznik Preobreženja, jedan od dvanaest najvećih praznika
Jednoga dana, treće godine Svoje propovedi na zemlji, Isus povede apostole Petra, Jakova i Jovana i izađe s njima na goru Tavor da se moli Bogu. Dok se molio, Njegovo se lice izmeni i zasija kao sunce, a haljine Njegove postadoše sjajne i bele kao sneg. Tako se On preobrazi pred njima i pokaza deo Svoje božanske slave. Pored Hrista ukazaše se Mojsije i Ilija i razgovarahu s Njim o smrti koja Ga čeka u Jerusalimu. Zatim se spusti jedan sjajan oblak i zakloni ih, „i gle, glas iz oblaka govoraše: ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji; njega slušajte. (Mt. 17;5)
Kad su apostoli čuli glas Božji, uplašili su se i pali na zemlju. Isus im je prišao, dodirnuo ih i rekao: “Ustanite i ne bojte se!“. Kad su podigli oči, oblaka više nije bilo, videli su Hrista koji je ponovo poprimio ljudski oblik. “I siđoše s gore“.
Preobraženje je jedan od dvanaest velikih Hristovih praznika. Na Istoku se slavi od sedmog veka, a Zapadna crkva ga je uvrstila u svoj kalendar u petnaestom veku. Nepokretni je praznik, svake godine se obeležava 19. avgusta, u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom. U crkvenim bogosluženjima, praznuje se sedam dana, pesmama posvećenim ovom jevanđelskom događaju.
Na ikoni Preobraženja, predstavljen je Spasitelj na gori Tavoru, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeno leže na zemlji.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa