11. avgust 2016.11. avg 2016.
ZAVRŠENE NAJDUČKE VEČERI U MAČVI

DANI PROBUĐENIH SEĆANjA

Novi mačvanski harambaša Miloš Paunić, student treće godine Vojne akademije iz Badovinaca. U mačvanskoj svadbi se venčali po tradicionalnim običajima Tamara Tomić i Milan Milosavljević, članovi Folklornog ansambla “Đido“ koji je priredio zapažen celovečernji koncert
Tradicija je sačuvana. U dva dana ovogodišnje manifestacije, (prvi put održana 1966. godine) priređen je bogat kulturno-umetnički program, a centralni delovi bili su mačvanska svadba i takmičenje mladića za titulu mačvanskog harambaše.
Prošlog vikenda (nedelja) razdragani svatovi u fijakerima i čezama, posle tradicionalnog veselja u centru varošice i hajdučke busije na ulasku u Sovljak, zahvaljujući gizdavim vrancima i doratima, brzo su “savladali“, nekoliko kilometara asfaltnog puta do Etno parka u pomenutom mačvanskom selu, gde je bila mladina kuća. Tu je najznačajniji deo mačvanske svadbe bio izvođenje mlade iz roditeljskog doma. Sve to do detalja je objasnio komentator Ljubinko Jevtić, a članovi Folklornog ansambla “Đido“ iz Bogatića i njihovi stariji prijatelji, izveli u raskošnom zelenilu Etno parka. Uz izvorne narodne pesme, čelnih učesnika svadbe, grupe pevača iz Dublja i svih gostiju, naročito penzionera iz Sremčice, mlada Tamara Tomić, izvedena je iz starinske kuće, a pod ogromnom krošnjom lipe, sačekao je mladoženja Milan Milosavljević sa prijateljima. Tu je svadbeno veselje potrajalo. Mladence su glumili članovi Folklornog ansambla “Đido“. Ovde je igrano i mladino kolo, a veseli svatovi nastavili put do Crne Bare, gde je ovaj deo programa završen.
Najveću pažnju višegodišnje mačvanske manifestacije, započete u crkvenom dvorištu Crne Bare, pre pola veka, privuklo je takmičenje osmorice mladića za titulu mačvanskog harambaše. Posle uzbudljivih borbi ( hajdučki višeboj ) najviše bodova sakupio je Miloš Paunić, student treće godine Vojne akademije iz Badovinaca. On je postao po prvi put, novi mačvanski harambaša. Pored čuvene vojničke sablje, koju mu je u ime organizatora, Turističke organizacije Bogatić, uručila presednica Snežana Janjić, Milošu je pripala i novčana nagrada, vaučer u iznosu od 50.000 dinara.
Bogat kulturno-umetnički program u izvođenju Folklornog ansambla “Đido“ iz Bogatića i domaćeg KUD “Jelica“, obeležio je završncu ovog dela programa koji je potom nastavljen narodnim veseljem i koncertom Ane Bekute, do kasno u noć.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa