11. avgust 2016.11. avg 2016.
Sanacija putne infrastrukture u Krupnju

PUTEVI SPAJAJU LjUDE

Završetak radova na putu Krupanj-Ljubovija do kraja meseca. Skraćenje vremena putovanja na relaciji Šabac-Krupanj-Ljubovija i dalje ka Južnom Jadranu
Na veliku radost žitelja susednih opština Krupanj i Ljubovija, posle višedecenijskih napora, od 23. juna ove godine izvode se radovi na poboljšanju državnog puta drugog reda br. 137 na relaciji Krupanj-Gračanica (Ljubovija), deonica: Rakići-Ramići dužine L=6.05 kilometara. Procenjena vrednost je do milion dinara bez poreza na dodatu vrednost a radove finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima sredstvima iz Fonda solidarnosti Evropske unije. Rok za zavrešetak radova je 29. avgust 2016. godine, investitor JP „Putevi Srbije“, a izvođač Preduzeće za puteve „Valjevo“.
Planirano je da postojeću trasu sa tucaničnim i zemljanim zastorom širine do pet metara zameni potpuno nova asfaltirana deonica puta savremenog profila sa bankinama i ivičnjacima širine do devet metara. Odvodni kanali ne postoje što ima za posledicu permanentno erodiranje i degradaciju kolovozne površine. Iz tih razloga bilo je potrebno odgovarajućim rekonstrukcionim zahvatima poboljšati postojeće stanje puta u pogledu prohodnosti i bezbednosti saobraćaja kao i odvodnjavanja.
U ovom trenutku na terenu je stalno angažovano oko pet bagera dok je u početku izvođenja radova taj broj bio duplo veći. Najpre je vršen iskop materijala za proširenje puta i izrada propusta za vodu. Što se ostale mehanizacije tiče trenutno je 15 kamiona angažovano na iskopu i razvoženju materijala, buldozer, drobilično postrojenje i minerska ekipa koja izvodi radove u svojoj struci. Sve ukupno oko 100 ljudi angažovanih na izgradnji puta.
Od šefa gradilišta ispred PZP „Valjevo“ Veljka Mojsilovića saznajemo da radovi idu prema unapred utvrđenom planu, izuzev na deonicama gde postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi, kao i na deonicama gde se prilikom izvođenja radova javljaju nova klizišta. Trenutno se izvode radovi na pripremi tampona za asfaltiranje, a zatim dolazi izrada ivičnjaka i drenaže.
Do završetka radova alternativni putni pravac iz pravca Krupnja prema Ljuboviji je preko Mačkovog kamena i Velikog Majdana prema Selancu i Ljuboviji.
KRAĆE PUTOVANjE KA JADRANU
Navedeni putni pravac povezuje regionalne centre na zapadu Srbije i služi za povezivanje manjih naselja u regionu Loznice. Izgradnjom deonice Krupanj-Gračanica se postižu pozitivni efekti u rasterećenju puta Loznica-Mali Zvornik-Ljubovija-Bajina Bašta kao i skraćenje vremena putovanja na putnom pravcu Šabac-Krupanj-Ljubovija i dalje ka Južnom Jadranu.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa