11. avgust 2016.11. avg 2016.
NASTAVLjA SE TOPLIFIKACIJA ŠAPCA

OBIMNI RADOVI U CENTRU GRADA

U novoj grejnoj sezoni čitav stambeni i poslovni prostor u Šapcu u sistemu daljinskog grejanje zagrevaće se prirodnim gasom
Prošle srede počeli su obimni radovi na vrelovodnoj mreži u centru grada, zahvaljujući kojima će mreža daljinskog grejanja biti proširena na prostor gde se nalazi jedina kotlarnica u gradu koja za grejanje stambenog i poslovnog prostora koristi mazut. Uskoro, potrošači u ovom delu grada će se, poput ostalih Šapčana, grejati na prirodni gas.
- Sa radovima smo počeli u ulici Trg đačkog bataljona. Presecamo ulicu Knez Ive od Semberije, te ćemo kroz Veliki park i Knez Mihailovu ulicu stići na lokaciju gde se nalazi kotlarnica. Radiće se i jedan manji krak, u ulici Kralja Milana, do zgrade „Grm“. Pored radova na vrelovodnoj mreži, planiramo da u svim zgradama koje trenutno za grejanje koriste kapacitete kotlarnice u ulici Janka Veselinovića postavimo automatizovane toplotne podstanice. Plan je da takvih podstanica bude šest. Po završetku povezivanja mreže i sistema daljinskog grejanja na mestu stare kotlarnice biće postavljene dve nove podstanice. Kotlarnica se uklanja i zbog aerozagađenja, što nije ni čudno jer se u ovom postrojenju kao energent koristio mazut. Sa početkom grejne szone ovde više neće biti zagađenja, a nove podstanice će vrelovodnom mrežom biti povezane sa postrojenjem na Trkalištu, navodi inženjer Zlatko Ljubisavljević iz JKP „Toplana Šabac“.
Nova mreža doprineće lakšem povezivanju budućih korisnika i kombinovanom grejanju zahvaljujući različitim izvorima energije.
- Ukoliko bi se na lokaciji budućeg „Sava parka“ napravilo postrojenje koje će koristiti obnovljive izvore energije, nova mreža daljinskog grejanja će biti u stanju da apsorbuje tu energiju. Prečnik novog vrelovoda je napravljen tako da može u kontra smeru da snabdeva potrošače, odnosno u smeru ka toplani na Trkalištu, objašnjava Ljubisavljević.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa