18. avgust 2016.18. avg 2016.
ŠTITE LI GROMOBRANI LjUDE I IMOVINU OD NEVREMENA

NEMA STOPOSTOTNE ZAŠTITE

Svake sekunde na zemaljskoj kugli grom udari približno oko milion puta. Od toga oko sto gromova svake sekunde pogodi tlo. U proseku svaki kvadratni kilometar Zemljine površine godišnje bio je na udaru bar tri groma. Štete, samo u Evropi, mere se milijardama evra
Gromovi, misterija prirode koju nauka ni do danas nije uspela da obuzda. Nepredvidljivi, gromoglasni i za većinu strah i trepet od njegovog razarajućeg udara. Udara i na život i na džep koji zna itekako da bude ispražnjen posle dejstva ove sile pred kojom puca elektroinstalacija, a kako smo se u poslednje vreme uverili, u trenutku nestaje i život.
Kako zaštititi sebe i imovinu večito je pitanje. Jedini način zaštite je prihvatiti naelektrisanje i što bezbednije po objekat i ljude sprovesti ga u tlo, odgovaraju stručnjaci. Tu ulogu preuzimaju gromobrani.
- Pravilnikom o tehničkim normativima za zaštitu objekata od atmosferskog pražnjenja („Sl. list SRJ“ broj 11/1996.) propisani su tehnički normativi za projektovanje, izvođenje, verifikaciju i održavanje gromobranske instalacije. Gromobranska instalacija izvedena u skladu sa važećim tehničkim propisima ne može pružiti apsolutne garancije za zaštitu ljudi, životinja i imovine u objektu, ali njenim izvođenjem, znatno se smanjuje rizik oštećenja koja mogu biti izazvana udarom groma u štićeni objekat ““ kaže Radmilo Topalović, naš sagovornik iz Instituta za zaštitu na radu a.d. Novi Sad, Odeljenje Šabac.
Na osnovu proračuna nivoa zaštite objekta koji se štiti, vrši se izbor gromobranske instalacije koja se u principu sastoji od spoljašnje (prihvata i odvodi u zemlju energiju atmosferskog pražnjenja) i unutrašnje (smanjuje opasna dejstva atmosferskih pražnjenja) gromobranske instalacije.
- Spoljašnju grombransku instalaciju čine prihvatni sistem, spusni provodnici i sistem uzemljenja. Prihvatni sistem može biti sastavljen od bilo koje kombinacije sledećih elemenata: štapnih hvataljki, razapetih žica i mreže provodnika. Srpskim standardima su definisane: štapna hvataljka sa uređajem za rano startovanje i štapna hvataljka sa kružnim prstenom. Svaki od pomenutih prihvatnih sistema, kao i njihova kombinacija ima svoje prednosti, ali kako je napomenuto ne mogu se pružiti apsolutne garancije za zaštitu štićenog objekta.
Vrlo je bitno da se tokom eksploatacije objekta grombranska instalacija održava radi očuvanja njene efikasnosti u pogledu nivoa zaštite.
- Verifikacija gromobranske instalacije vrši se u skladu sa važećim tehničkim propisima. Institut za zaštitu na radu a.d. Novi Sad, pruža usluge iz više oblasti, a jedna od njih je i kontrola novih i rekonstruisanih gromobranskih instalacija, kao i periodična kontrola gromobranske instalacije, koja se u zavisnosti od proračunatog nivoa zaštite objekta od atmosferskog pražnjenja vrši na dve, četiri i šest godina. Moja preporuka je da vlasnici objekata na kojima je izvedena gromobranska instalacija istu redovno održavaju radi očuvanja njene efikasnosti i vrše periodičnu kontrolu gromobranske zaštite, angažujući pravna lica koja obavljaju tu uslugu i da ove obaveze ne shvate kao dodatni trošak, već kao redovne troškove tekućeg održavanja objekta.
Stručnjaci smatraju da nijedan gromobran ne pruža stopostotnu zaštitu. Za štetu nastalu od udara groma, čiji smo odgovor do zaključenja ovog broja pokušavali da dobijemo od nadležnih, snosimo sami. I dalje vredi ona narodna: „Uzdaj se u se i svoje kljuse“.
OPREZNO
Radioaktivni gromobrani nisu opasni ako se nalaze na krovovima i stubovima. Ako nisu na predviđenom mestu, već kako se dešavalo zbog nesavesnih građana, u potkrovljima ili podrumima, mogu predstavljati opasnost po životnu sredinu usled fizičkog oštećenja čime se izaziva kontaminacija. Štetno zračenje u dužem periodu može biti uzrok i kancerogenog oboljenja. Neovlašćeno i nestručno rukovanje dovodi do nepotrebnog izlaganja jonizujućem zračenju i onih koji ga uklanjaju, ali i onih koji se nađu u njihovoj sredini, upozoravaju u Agencija za jonizujuća zračenja.
POSLEDNjE NEVREME BEZ POSLEDICA
Poslednji nalet nevremena koje je praćeno velikim brojem gromova i jakom kišom, u noći između nedelje i ponedeljka, na sreću, nije izazvao veće štete kako građanstvu tako i poljoprivrednicima.
Kako su nam rekli iz šabačke Direkcije za poljoprivredu, kiša će doprineti nalivanju zrna kukuruza i soje, a pomoći će i ovdašnjim ratarima u boljoj pripremi zemljišta za jesenju setvu.
-Pojedina domaćinstva, na žalost, ponovo su pretrpela štetu zbog udara groma, ali drugih šteta nije bilo. Kada je reč o poljoprivredi, padavine su prijale usevima, naročito soji i kukuruzu i sasvim su dovoljne za zalivanje zrna. Bilo bi dobro da do žetve više ne bude kiša kako bi se zrna osušila ““ rečeno nam je u Direkciji.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa