18. avgust 2016.18. avg 2016.
RAZGOVOR SA ŠABAČKIM TRENEROM I SPORTSKIM DIREKTOROM KSS MIROSLAVOM ALEKSIĆEM

USPEH I BAZA ZA TOKIO

Kajak je bio u centru pažnje šabačle sportske javnosti na Olimpijskim igrama u Brazilu. Osim tri kajakaša, imali smo naše sugrađane i u stručnom štabu reprezentacije. „Srebrni“ dvojac Tomićević ““ Zorić, jednosed Dejana Pajića i ženske posade predvodio je Miroslav Aleksić. Osim trenerskog posla, Aleksić je i sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije koji se u razgovoru za KSS osvrnuo na upravo završene Igre.
Kajakaški program zatvorili su muški četverci, deonica od 1.000 metara i prvi put na Olimpijskim igrama, naša zemlja je imala predstavnike u A finalu ?
- Ni u vreme stare Jugoslavije nije nas bilo u finalu K4 1.000, a najveći uspeh do sada bilo je 9 mesto SRJ u Sidneju 2000. Godine. Gledano s“™ te strane, ulazak u finale je istorijski uspeh, ali su se naši kajakaši, svi u savezu i ja kao trener, nadali nečem višem od 8. mesta, ali konkurencija je bila izuzetna. No, opet, kada vidimo da su iza nas ostali Mađarska i Rusija koji su se daleko duže pripremali, ne možemo da ne proglasimo ovaj rezultat za uspeh.
U istoriju domaćeg olimpizma upisana su imena Milenka Zorića i Marka Tomićevića. Dvojac koji vi trenirate došao je do srebra i prve medalje za naš kajak posle 1984. godine na OI?
- Presrećni smo i prezadovoljni njihovim rezultatom. To su sjajni, predani momci koji su zaslužili pobedničko postolje. Verujem da su mogli do zlata i to je taj mali žal koji ostaje jer Nemci nisu brži od njih. Ipak, za nijansu slabiji start odneo je zlato, ali i drugo mesto je neverovatno ostvarenje.
Očekivalo se više od ženskog dvojca na 500 metara, a njegov sastav je menjan u toku prethodne godine ?
- Za mesto u ženskom K2 500 borila su se dva dvojca, Nikolina i Olivara Moldovan, odnosno Benedek Ružičić i Milica Starović. U pripremama smo videli da nijedan od njih nema potrebnu brzinu za visok plasman. Odlučili smo da napravimo novi dvojac od boljih kajakašica i tako je stvoren tandem Nikolina i Milica. Želeli smo da nam to bude udarna snaga kod dama, ali su veslale ispod naših i sopstvenih očekivanja. Ipak, želeli smo medalju, nismo uspeli, ali uveren sam da ni početni dvojci ne bi imale snagu za odličje.
Koliko se često primenjuju te izmene u sastavu grupnih čamaca ?
- Nebojša Grujić i Marko Novaković su veslali u različitim posadama, ali smo se mi nekoliko meseci pre Svetskog prvenstva u Moskvi 2014. Odlučili da ih uparimo i odmah su stigli do svetske titule, a potom postali i jedan od dominantnijih dvojaca u svetu u poslednje 2,5 godine. Isto tako smo se odlučili da uparimo Tomićevića i Zorića, rezultati su bili sjajni. Nažalost, u slučaju ženskog K2 500 nismo uspeli.
Upravo pomenutom dvojcu Grujić ““ Novaković nedostajale su dve desetinke za medalju ?
- Ta neosvojena medalja najviše boli nas u savezu. Sjani su to momci, sjajan tandem koji je među najboljim na svetu već 2 godine. Oni svakako vrede i svakako su i sada u vrhu. Navikli su nas na medalje, mi smo želeli nastavak niza u Riju, oni još više, ali 200 metara je takva disciplina gde najsitniji detalj pravi razliku između pobede i šestog, sedmog mesta. Nebojša i Marko vrede i uveren sam da će nastaviti sa uspesima.
Nažalost, ni ženski četverac se nije proslavio ?
- Jednostavno nije išlo. Nije bilo dovoljno vremena za uveslavanje, dvosed nam je bio primaran, a bilo je još mnogo grešaka i ženski K4 je nešto što zahteva podrobniju analizu u našem savezu kada se slegnu utisci sa Igara. Svakako nismo zadovoljni 6. mestom u B finalu.
Kada se sve sabere i oduzme ima razloga za zadovoljstvo ovim Olimpijskim igrama ?
- Da, posle 32 godine kajak ima olimpijsku medalju. Jesmo se nadali kojoj medalji više, malo je nedostajalo dvojcu na 200 metara, verovali smo da i devojke mogu biti uspešne, ali ne možemo biti nezadovoljni. U Pekingu nije bilo srpskog kajaka, u Londonu smo imali samo dva finala daleko od borbe za medalje, evo sada je stigla i medalja. Ovo su mlade posade, stižu i nove snage, te odmah počinjemo sa pripremama da Tokio 2020. bude još uspešniji.
Razgovor vodio N. Radović (KSS)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa