18. avgust 2016.18. avg 2016.
GRADSKI ČELNICI POSETILI VOLUJAC

PODRŠKA DOBRIM PROJEKTIMA

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović i član Gradskog veća zadužen za zdravstvo dr Branko Vujković najavili su prošlog petka nastavak realizacije dobrih projekata iz oblasti zdravstva i poljoprivrede
U centru Pocerine razgovaralo se o radu zdravstvene ambulante kojoj gravitira veliki broj stanovnika ovog šabačkog kraja. Od maja prošle godine grad Šabac finansira zarade 34 zdravstvena radnika koji su najčešće angažovani u punktovima Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, poput zdravstvene ustanove u Volujcu. Na ovom mestu žitelji Pocerine dobijaju urgentnu pomoć, bez odlaska u Šabac. U ovoj ambulanti dva puta nedeljno može se obaviti stomatološki pregled, a kroz akcije „Karavan zdravlja“ organizuju se preventivni pregledi, u cilju ranog otkrivanja i sprečavanja malignih bolesti i dijabetesa, a organizuju se i oftamološki pregledi.
- Veliki broj žitelja Pocerine koji su na ovom mestu dobili hitnu medicinsku pomoć i oni koji su pregledani kruz program neodložne medicinske pomoći dokaz su odgovorne zdravstvene politike koju sprovodi grad Šabac. Siguran sam da je ovo pravi model, koji pokazuje da zdravstvena zaštita može biti efikasna i kvalitetna. U narednom periodu grad će, uveren sam, pomoći i ustanovi sekundarne zdravstvene zaštite, šabačkoj Opštoj bolnici, da prevaziđe mnogobrojne probleme sa kojima se suočava, rekao je dr Branko Vujković, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.
Jedan od lekara čiju zaradu finansira grad je Ivan Stefanović. Bez ovog projekta, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, teško da bi mogao da radi u struci, te bi, poput velikog broja svojih kolega, razmišljao o odlasku u inostranstvo.
- Počeo sam da radim u januaru ove godine. Meni i mojim kolegama je drago da smo dobili šansu da radimo, naročito u vremenu kada veliki broj lekara i medicinskog osoblja uči nemački ili neki drugi strani jezik i priprema se za odlazak iz zemlje. Veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da radimo u svom gradu, da stičemo radno iskustvo i pomažemo ljudima kojima je medicinska pomoć neophodna, naveo je Stefanović.
Žitelji Pocerine su zadovoljni uslugom koju dobijaju u ambulanti u Volujcu.
- Najviše nam znači Služba hitne pomoći koja radi ovde, jer nama je Šabac daleko. Do naših lekara brzo stižemo, a po pozivu i oni dolaze kod nas, rekla je meštanka Slobodanka Alimpić.
Zakon o zdravstvenoj zaštiti dozvoljava lokalnim samoupravama da finansiraju zarade medicinskih radnika. Osim Šapca, to pravo su iskorstili i, primera radi, Pirot i Smederevo. Eventualni prekid radnog odnosa sa mladim lekarima i tehničarima bi neminovno doveo do gašenja ambulanti na seoskom podučju, odnosno do uskraćivanja prava građana na primarnu zdravstvenu zaštitu i uslugu hitne medicinske pomoći u blizini njihovih domova.
Mobilni tim zdravstvenih radnika ambulante u Volujcu je od 18. januara do 31. jula ove godin obavio 1. 050 intervencija uz 850 izlazaka na teren. Posebno značajni su projekti kućne nege na seoskom području, ali i pružanje pomoći i neosiguranim osobama.
DRŽAVA NE VODI RAČUNA O POLjOPRIVREDI
Prilikom posete Volujcu gradski čelnici razgovarali su sa meštanima i o poljoprivredi. Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović najavio je nastavak ulaganja lokalnih sredstava u agrar, istovremeno kritikujući nebrigu države za poljoprivredne proizvođače.
- Razgovarali smo sa poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja i zajedno došli do zaključka da država ne brine dovoljno o agraru. Subvencije nikada nisu bile manje, a proizvođači su prepušteni na milost i nemilost uvozničkom lobiju. Država je napravila ozbiljan propust time što Uprava za agrarna plaćanja nije akreditovana, te su IPARD programi ostali zatvoreni za naše poljoprivrednike. Sa druge strane, grad Šabac je usvojio Strategiju za razvoj poljoprivrede i planove za njeno sprovođenje. Kreirali smo 84 projekta koji čekaju da IPARD programi zažive, kako bi se apliciralo za sredstva. Dok država smanjuje izdvajanja za agrar, grad Šabac je udvostručio poljoprivredni budžet. Između ostalog, iz gradskog budžeta finansira se kupovina protivgradnih raketa, kopanje bunara, čišćenje kanalske mreže i razvoj stočarstva. Otvoreni smo za sve dobre projekte, sa ciljem da poljoprivrednici iz našeg kraja zarade i do tri puta više nego danas, naveo je Kostadinović.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa