18. avgust 2016.18. avg 2016.
MERE PROTIV GROZNICE „ZAPADNOG NILA“

OBAVLjEN LARVICIDNI TRETMAN

Prošlog petka obavljen je tretman suzbijanja larvi komaraca na području Šapca, kao preventivna mera protiv groznice „Zapadnog Nila“
Groznica Zapadnog Nila u Srbiji prvi put je zabeležena 2012. godine, dok je najviše obolelih bilo 2013. godine. Iako se o ovoj groznici dosta piše, mogućnost tegoba i problema sa zdravljem je veoma mala. Samo jedna osoba na 150 inficiranih završi u bolnici. Većina nikada ni ne sazna da je bila zaražena. Samo 20 odsto inficiranih pokaže blagu kliničku sliku, onih 80 odsto nema nikakve tegobe. Ta blaga klinička slika manifestuje se kroz groznicu, povišenu temperaturu, glavobolju, povraćanje, osip na koži grudi i leđa, a ti simptomi traju par dana. U ekstremnim slučajevima, kod starijih pacijenata, koji već nisu dobrog zdravlja, može doći do smrtnog ishoda. Bez obzira na situaciju koja ne zahteva paniku, nadležne republičke i gradske službe prate situaciju na terenu i reaguju preventivno. Tako je prošlog petka, nakon redovnog mesečnog izveštaja Zavoda za biocide iz Beograda i medicinsku ekologiju, u saradnji sa šabačkim Zavodom za javno zdravlje, nakon utvrđivanja prisustva virusa „Zapadnog Nila“ kod jedinki komaraca doneta odluka da se obavi larvicidni tretman na području koje je označeno kao najugroženije.
- Larvicidni tretman obavljen je na pet lokacija u Šapcu: na kanalu Zabran u Kasarskim Livadama, na Srednje mačvanskom kanalu, na zabaričenoj površini između Hemofarma i državnog put prvog B reda broj 26, na zabaričenoj vodenoj površini u ulici Stevana Nemanje na Mišaru i na Kočinom kanalu. Biološki larvicid nije opasan po ljude i sisare, nije toksičan za ptice i pčele, već samo za ciljane štetočine. Tretman se izvodi ručnim razbacivanjem granula larvicida uz obale gde ima stajaće vode. Kada se steknu pogodni vremenski uslovi i odrede tačni datumi za tretmane odraslih formi u saradnji sa Zavodom za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju komaraca, javnost i pčelari će biti blagovremeno obavešteni da budu u pripravnosti, jer će se tada primenjivati tretman- zaprašivanje sa zemlje iz automobila, naveo je Nenad Ilić, rukovodilac Odeljenja komunalne policije.
Poslednji rezultati mesečnog monitoringa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju potvrdili su prisustvo virusa „Zapadnog Nila“ kod komaraca na području Šapca. Najugroženije lokacije su uz obalu reke Save i to ulice Beogradski put, Hajduk Veljkova i Kajmakčalanska, Donjošorsko groblje i prostor u blizini Starog mosta. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje stoga preporučuju upotrebu zaštitnih sredstava na otkrivenim delovima tela, nošenje odeće koja pokriva ruke i noge, izbegavanje boravka napolju u sumrak i zoru. Savetuje se i postavljanje zaštitnih mreža na prozore, izbegavanje boravka kraj vode i uklanjanje posuda u kojima se zadržava voda iz dvorišta i sa terasa.
GRAD SARAĐUJE SA RELEVANTNIM USTANOVAMA
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obavestio je Zavod za javno zdravlje da su preduzete odgovarajuće mere za zaštitu i ublažavanje posledica prisustva uzročnika groznice „Zapadnog Nila“ u populaciji komaraca. U dopisu je navedeno očekivanje da stručnjaci Zavoda za javno zdravlje dalje obaveštavaju lokalnu samoupravu o daljim neophodnim merama zaštite i ublažavanja posledica uzročnika groznice „Zapadnog Nila“ u populaciji komaraca, i redovno izveštavaju o epidemiološkoj situaciji na području grada Šapca.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa