18. avgust 2016.18. avg 2016.
UČESNICI 10. LIKOVNE KOLONIJE „SRBIJA OČIMA RUSKIH SLIKARA“ NA PRIJEMU U DUNjIĆA KUĆI

GRAD OTVORENOG SRCA

Gostima iz Rusije i Ukrajine prošlog petka Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, uputio reči dobrodošlice, ističući želju Gradske uprave da stvori savremeni grad u kome će umetnost, pogotovo savremena, imati svoje mesto u svim životnim aspektima
Ruski slikari, među kojima i jedna Ukrajnika, prošlog petka na prijemu u Dunjića kući razmenili svoje utiske i umetničke poglede sa članom Gradskog veća zaduženim za kulturu Igorom Marsenićem. Tom prilikom istaknuta je želja Gradske uprave da stvori savremeni grad u kome će umetnost, pogotovo savremena, imati svoje mesto u svim životnim aspektima sugrađana.
- Šabac je uvek bio jedan otvoreni, dinamičan grad. Izuzetno je značajno da postoji međunarodna razmena i saradnja zato što ta iskustva ostave uvek jedan značajan trag u društvenom životu grada. Ostao sam zatečen i počastvovan divnim rečima koje su naši gosti uputili našem kraju, gradu. Neki put i živeći, mogu da kažem, našu svakodnevicu mi zatvorimo oči i nismo sposobni da vidimo neke stvari koje su oko nas. Zato je jako značajno kada dođe neko sa strane, čistog i bistrog pogleda na tu našu stvarnost i kaže vam mnoge lepe stvari i stvari koje vi možete da unapredite. Meni lično jako je prijao razgovor sa njima jer ovakvo iskustvo uvek obogati čoveka ““ izjavio je Igor Marsenić.
Učesnici 10. Likovne kolonije „Srbija očima ruskih slikara“, u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Šapca, imali su samo reči hvale za dobrodošlicu i prijem.
- U Šapcu sam, kao i u Srbiji, prvi put. Oduševljen sam. Utisci su divni. Kad smo slikali na ulicama grada Šapca prilazili su nam ljudi, pozdravljali nas kao najrođenije, pričali sa nama. Oduševljen sam njihovom dobrodušnošću. Ima mnogo lepih kutaka koji su nam inspiracija. Oduševljen sam i arhitekturom grada, kao i crkvom ““ rekao je Sagit Gimaletidinov iz Ufe.
Za svoje slike, rađene uljem na platnu, Natalija Gartman iz Jekaterinburga, pronašla je u malim kućama sa crepom i od cigle.
- Veoma su mi se svidele te vaše male kuće. Smatram da grad čine posebnim mala dvorišta. Prisutna je duševna toplina kuća i samih dvorišta. Oduševljeni smo bojama, a posebno cvećem geranijumom koga kod nas nema. Kada bih u jednoj rečenici morala da opišem vaš grad rekla bih samo sunce i mir ““ odgovorila je Natalija Gartman.
Slikari će do 29. avgusta stvarati u Šapcu i okolini. Svi radovi biće poklonjeni u humanitarne svrhe, školama u kojima se uči ruski jezik i Humanitarnom udruženju „Ana“.
SVE PO PLANU
Organizator Likovne kolonije „Srbija očima ruskih slikara“ Slobodan Nikolić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“ izjavio je proteklog utorka, da sve teče po planu.
- Naši gosti imali su priliku da posete Beograd i Novi Sad. Kiša prethodna dva dana pravila je manje probleme pa nisu bili u mogućnosti da slikaju napolju. Nadamo se da će u narednom periodu sve biti kako smo zamislili. U ponedeljak, 29. avgusta, biće organizovana izložba svih radova u Hotelu „Euforia“ gde su smešteni.
O. G.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa