9. jul 2009.9. jul 2009.
CRKVENA SLAVA I POSTAVLjANjE MOŠTIJU

130 GODINA CRKVE U NAKUČANIMA

U martu mesecu ove godine, igrom slučaja ili Božjom voljom, sveštenik crkve u Nakučanima Slaviša Marković, samo četiri dana po stupanju na dužnost, pronašao je deo moštiju nepoznatog sveca koje su tu bile najverovatnije od kada je crkva sagrađena 1879. godine. U diptihu, između dve ikone, Slaviša je pronašao deo rebra veličine četiri santimetra prekriven kožom.
- Kada sam shvatio da su u pitanju delovi moštiju, u prvom trenutku od uzbuđenja nisam znao šta da radim. Šetao sam pet minuta oko crkve, a onda obavestio namesnika pocerskog protojereja stavrofora Dragana Petrovića koji je sutradan, sa vladikom Lavrentijem došao da se lično uvere. Vladika je deo moštiju odneo sa sobom na čuvanje jer je crkva bila neobezbeđena. Verujem da je Božja volja bila da ih pronađem- priča još uvek uzbuđen sveštenik.
Pošto je pre dve godine crkva posvećena rođenju Jovana Krstitelja bila op-ljačkana, pre povratka dela moštiju trebalo ju je obezbediti. Lopovi na sreću nisu poznavali prave vrednosti u crkvi, odneli su samo novac sa oltara, a ostavili vredne crkvene knjige i ikone. Nekim njihovim kolegama vrednosti moštiju su poznate, da se ne bi ponovio slučaj kao sa moštima iz manastira u Petkovici, obezbeđena su vrata i urađeni alarm (povezan sa policijom) i video nadzor...

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa