21. oktobar 2010.21. okt 2010.
STO OSAMDESET GODINA OSNOVNE ŠKOLE U JALOVIKU

NEKAD I SAD

Istureno odeljenje OŠ „Žika Popović“ iz Vladimiraca u nedelju proslavilo je sto osamdeset godina postojanja. Proslava je počela tačno u podne prigodnim kulturno-umetničkim programom, a nastavilo se narodnim veseljem
Te davne 1830. godine otvorena je škola internatskog tipa u Jaloviku koja je bila pri crkvi. Pohađala su je deca iz jedanaest okolnih sela. Opštinski odbor sela Jalovika prvobitno je doneo odluku da se škola izgradi na Maletincu, ali se grupa seljaka Jalovika iz Bukovice žalila knezu Milošu Obrenoviću i on je tada rekao: „Gde Živan kaže, tu će biti škola. On neka odredi“. Živan Živanović, u to vreme ministar prosvete i pravosuđa, odabrao je mesto gde se škola i danas nalazi. Učitelj je godišnje dobijao sto talira, drva i stan i to od sela koja su sve to prikupila.
Danas Jalovik, najrazruđenije selo, broji oko hiljadu i petsto stanovnika, što je oko petsto domaćinstava.
- Malo sela može da se pohvali sa tradicijom dugom sto osamdeset godina pismenosti kao naše selo ““ ističe Dragan Stekić, predsednik Mesne zajednice Jalovik ““ Ostale škole na nivou opštine otvorene su 1832. godine. Jedino je naša, pored šabačke škole, radila 1830. godine.
Trenutno ovu školu pohađa pedeset dva đaka od prvog do četvrtog razreda. Prvi put u istoriji Jalovika ove godine spojena su dva odeljenja i to prvog i trećeg razred. Za sledeću školsku godinu selo će imati oko petnaest đaka prvaka. Ovde funkcioniše i predškolska ustanova Vladimirci. Dragan Stekić se nada da će pored svih teškoća škola izbeći sudbinu većine seoskih škola koje su zatvorene.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa