18. avgust 2016.18. avg 2016.
ZAVRŠENA VAKCINACIJA PROTIV NODULARNOG DERMATITISA

SAMO SE JEDAN PRAVIO „PAMETAN“

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, nodularnog dermatitisa, u region Šapca završena je a očekuje se da u narednim danima bude završena i u celom Mačvanskom okrugu, potvrđeno je Glasu poljoprivrednika u Veterinarskoj stanici Šabac.
Ukupno je u šabačkim selima vakcinisano 27.500 grla u 3.200 domaćinstava. U Mačvanskom okrugu 80.000 goveda.
- U celom okrugu ostalo je još malo posla sa vakcinacijom i imali smo samo jedno domaćinstvo koje je odbilo, to će se zakonski rešiti. Reagovali smo, svi zajedno, brzo tako da je sprečeno širenje bolesti koja se prvi put pojavila u našoj zemlji. Od momenta kada smo završili vakcinaciju potrebne su tri nedelje za stvaranje imuniteta a 28 dana da se normalizuje promet stoke između domaćinstava. Već posle sedam dana stoka se može predavati u klanice“, rekao je direktor Veterinarske stanice Šabac Davor Šašić.
Stočna pijaca u Šapcu ostaće još nekoliko nedelja zatvorena za promet stoke.
Bolest kvrgave kože zabeležena je u Srbiji 15. juna, najverovatnije je stigla iz Bugarske ili Makedonije. Locirana je u regionu Bujanovca i Bosilegrada gde je i uništeno 25 goveda. Virus prenose komarci pa se može nazvati i sezonskom bolesti jer se javlja u vreme pojave ovih insekata. Kvrgava koža goveda odavno postoji, detaljno je opisana, i zna se da se ne prenosi na ljude.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa