Info

18. avgust 2016.18. avg 2016.
GLISTENjAK

DODATNA ZARADA - POSAO ZA NAJMLAĐE

Proizvodnja glistenjaka u Srbiji je dosta zanemarena i zapostavljena a repromaterijala za proizvodnju je u izobilju na našim terenima, naročito kod odgajivača krava. Goveđi stajnjak je fantastična podloga i odlična osnova za proizvodnju glistenjaka a najkvalitetnija podloga je svakako konjski stajnjak. Međutim poljoprivredni proizvođači, naročito povrtari ne koriste tu zlatnu osnovu za proizvodnju kvalitetnog povrća. Kvalitetan glistenjak nekoliko puta poboljšava prinos povrća i povećava otpornost. Količina stajnjaka odnosno glistenjaka je mnogo manja nego što je potrebno koristiti običnog stajnjaka.
Postoji i mogućnost udruživanja poljoprivrednih proizvožača koji bi pravili glistenjak i napraviti organizaciju koja bi se pored proizvodnje mogla baviti pakovanjem i distribucijom glistenjaka koji je nezastupljen na tržištu. Mi uvozimo treset koji nije ni prići kvalitetu koji bi mogao da ima domaći proizvod. Tim poslom može da se bavi svako poljoprivredno gazdinstvo i nije potrebna neka preterana snaga. Čak i deca mogu da se bave proizvodnjom u domaćinstvima. Jednostavno nisu potrebni nikakvi posebni objekti za proizvodnju . Ograda od dasaka ili blokova dovoljna je za boksove. Potrebno je malo obazrivosti u radu, da ima dovoljno vlage i da se zaštiti od šteta koje bi nanele ptice.
Površina koju sami izaberemo ogradi se daskama, ubaci se red stajnjaka i leglo kalifornijskih glista, pokrije se radi zaštite od ptica. Zalivanje je potrebno ali ne prevlaživanje kako bi proces prerade stajnjaka od strane kalifoornijskih glista tekao. Svakih sedam do deset dana, prati se kako se stajnjak prerađuje i dodaje se nova količina i kada se završi proces , legla kalifornijskih glista se prebacuju u drugi boks a ovaj glistenjak se prerađuje i upotrebljava.
Najviše se koristi u cvećarstvu i povrtarstvu jer to je nezamisliva proizvodnja bez kvalitetnog glistenjaka. Mi imamo na našem tržištu svega i svačega i normalno to ispunjava uslove po deklaracijama , hemijski ispunjava uslove ali fiziološki i mikrobiološki to nije ni prići pravom kvalitetnom glistenjaku.
U pojedinim zemljama čak kalifornijske gliste se izdvajaju, suše i služe kao stočno hranivo.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa