18. avgust 2016.18. avg 2016.
SUZBIJANjE KUKURUZNOG PLAMENCA

PRAVI TRENUTAK

Kukuruzni plamenac dobro je poznata štetočina koja napada više biljnih vrsta, ali su joj glavne biljke hraniteljke kukuruz i paprika na kojima izaziva veliku štetu na rodu.
- Iako se manje-više zna, ipak treba podsetiti poljoprivrednike da je upravo sada vreme kada ovaj insekt „radi“. To je pre svega noćni leptir iz porodice crambidae, koji ne oštećuje biljku, nego njegova larva, odnosno gusenica. Larva se hrani listom i kasnije se ubušuje u samo stablo. Kada se list razvije iza nje ostaje kružna rupa na listu. To je prvi znak na osnovu kojeg možemo da vidimo da je kukuruz napadnut. Tada je već relativno kasno za tretiranje, jer su gusenice već napravile veliku štetu. Maksimum leta prve generacije je bio u periodu početka juna meseca, ali u julu počinje rad druge generacije kada je kukuruz u poodmaklom stanju rasta i kada zaštitu nije baš lako uraditi. Monitoring polaganja jaja i piljenja gusenica kukuruznog plamenca se obavlja pregledom. Prati se uz pomoć svetlosne lampe. Takođe se, stanje može pratiti praćenjem brojnosti jaja koja je ženka položila. Za uspešno suzbijanje kukuruznog plamenca je najbolje posavetovati se sa stručnjacima ““ ističe dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Od bioloških metoda obavezno je poštovanje plodoreda i uništavanje kukuruzovine na parcelama pre početka sezone. Tu usitnjenu kukuruzovinu bi trebalo zaorati jesenjim oranjem, da ne ostane na površini.
- Mere zaštite za suzbijanje larvi kukuruznog plamenca treba sprovesti jer se jajna legla i ispiljene larve mogu naći i na usevu kukuruza i na usevu paprike. Kako je ova godina povoljna u smislu da kukuruz još ima zelenu boju i sočne klipove, s tim u vezi i plamenac ima dovoljno hrane na domaćinu, tako da još nije prešao na papriku.
Postoje registrovane aktivne materije, odnosno preparati za suzbijanje plamenca. Važno je dobro proceniti, da li i kada treba izvršiti njegovo suzbijanje.
- Postoje pragovi štetnosti. Vreme varira iz godine u godinu, u zavisnosti od temperature i razvitka insekta. Potrebno je prskanje visokoklirensnom prskalicom koja ide iznad stabljike kukuruza i koristiti registrovane preparate sa velikom količinom vode zbog velike površine lisne mase, koju je prosto potrebno „okupati“, jer sredstvo treba da dođe u kontakt sa samim jajnim leglima ili mladim larvama, pošto je tada ovaj insekt najosetljiviji na insekticid. Za suzbijanje larvi Ostrinie nubilalis u našoj zemlji registrovan je insekticid Fobos-EC u dozi od 0,3 l/ha.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa