21. oktobar 2010.21. okt 2010.
PREZENTOVANA STUDIJA O OPRAVDANOSTI IZGRADNjE LUKE

ŠABAC HOĆE LUKU

Izgradnja luke u Šapcu je isplativa investicija - pokazala je Studija o opravdanosti izgradnje ovog objekta koju je uradilo preduzeće EHTING, a finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj
Šabac će graditi luku i kako se čulo, pre dva dana na prezentaciji Studije o opravdanosti izgradnje ovog projekta, početak radova mogao bi da se dogodi 2013. godine. Za konačnu odluku o ovom investicionom poduhvatu bila je neophodna, upravo, Studija o opravdanosti izgradnje luke. Reč je o jednom veoma ozbiljnom i precizno urađenom dokumentu čiju je izradu finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj, a uradili stručnjaci “EHTINGA“, preduzeća za projektovanje, inženjering i konsalting u hidrotehnici i građevinarstvu.
- Ceo ovaj posao smo započeli da bi Šabac napravili atraktivnim gradom za potencijalne investitore. Pored severozapadne zone u koju je uloženo mnogo truda i novca, luka je drugi segment na kome ćemo intenzivno raditi, kako bi obezbedili brži ekonomski razvoj i što je najvažnije smanjili nezaposlenost, rekao je Miloš Milošević.
Rukovodilac projekta Dragana Milenković je govorila o sadržaju Studije o opravdanosti izgradnje luke, naglasivši da u ovom dokumentu ništa nije prepušteno slučaju, već da su precizno analizirani svi segmenti u 13 poglavlja.
Došli smo do saznanja da je isplativo ući u ovaj posao. To su pokazale analize o protoku roba, posebno u budućnosti, a cenili smo i činjenicu da će reka Sava biti rehabilitovana i da je proglašena međunarodnom. Najpovoljnije je da se luka gradi na lokaciji Robno transportnog centra, zbog dobrih saobraćajnih veza, blizine Beograda i Novog Sada. Izračunali smo, recimo, da će u Šabac stići ili iz njega otići 2035. godine 1.577.000 tona roba, a od toga preko luke 700.000 tona, istakla je Dragana Milenković.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa