Info

18. avgust 2016.18. avg 2016.
KAFANA MIRAMARE: NEKAD I SAD

DUH STAROG ŠAPCA

Zgrada u Masarikovoj 24, podignuta je početkom dvadesetog veka. Njena vrednost je obavezujuća, jer, prema rečima istoričarke umetnosti Tatjane Marković, višeg kustosa Narodnog muzeja u Šapcu, “ovo je jedan je od nekolicine objekata u gradu koji na svojoj fasadi sadrži elemente secesije, koja je u lokalnoj varijatni primenjena na svega nekoliko zdanja“.
U toj zgradi, koja je evidentirana kao nepokretno kulturno dobro, dugo je postojala “Miramare“, jedna od čuvenih šabačkih kafana. Godine 1933., tu je preseljena Šabačka narodna knjižnica i čitaonica, kojom je rukovodio Živorad Žika Popović.
- Tadašnji vlasnici kafane, Danica i Mihajlo Grujić, ustupili su ŠNKČ jedan deo prostorija u kom je danas KUD “Abrašević“. Pod istim krovom su bili i Francuski klub u Šapcu, kao i udruženja prijatelja Velike Britanije i Amerike. U okviru rada ŠNKČ u to vreme su postojali Pozorišni odsek, Narodni univerzitet i Muzej. Od 1933. do 1954. godine, zgrada “Miramare“ je bila intelektualni i kulturni centar grada. Godine 1950. godine, Grujići su prostor poklonili Biblioteci, koja se kasnije izmestila u Vladičanski dvor, a u prizemni deo nekadašnje Gimnazije uselio se Muzej, koji je, početkom šezdesetih, dobio celu zgradu na raspolaganje, kaže Markovićeva.
Kafane su nekada igrale važnu ulogu u javnom životu. Prva predstava “Đido“ Janka Veselinovića odigrana je u šabačkoj kafani “Kasina“, koja se nalazila u glavnoj ulici, preko puta današnjeg Kulturnog centra. Na istom mestu je odigrano deset izvođenja ove predstave, a tek nakon toga je bila premijerno odigrana u Narodnom pozorištu u Beogradu.
- U vreme kada je zidana zgrada Narodnog pozorišta u prestonici, ansambl je, obilazeći gradove u Srbiji, došao i u Šabac. Ideja je bila da petnaest dana igraju predstave u kafani hotela “Evropa“, ali su ih oduševljeni Šapčani zadržali još nekoliko nedelja. U čuvenom hotelu “Pariz“, osim pozorišnih predstava, gostovale su razne opere, koncerti ozbiljne muzike i džez orkestri, dodaje Markovićeva.
Ovog leta, duh starog Šapca, vratio se u obnovljenu kafanu „Miramare“. Pored muzike uživo u izvođenju KUD „Abrašević“, „Bisernice“, VIS „Kao nekad“, prisutni su i drugi sadržaji, kao što su pozorišne predstave, književne večeri i igranke sa sloganom „Kafana je rokenrol“. Ova dešavanja imaju i humanitarni karakter - prihod od ulaznica prve igranke koja je oganizovana, doniran je Šabačkoj gimnaziji. U proteklu subotu, Šapčani su bili u prilici da uživaju u najvećim domaćim hitovima iz sedamdesetih i osamdesetih godina, a prihod je namenjen za pomoć deci iz OŠ „Sveti Sava“.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa