21. oktobar 2010.21. okt 2010.
TRŽIŠTE MLEKA I DALjE NESTABILNO

NEBRIGA DONELA NESTAŠICE

Administrativnim merama država pokušava da smiri tržište mleka i da ublaži nestašice. U rafovima prodavnica u Šapcu mleka , ipak, nema dovoljno a to je posledica dugogodišnje nebrige o stočnom fondu i odsustva agrarne politike
Već dva meseca potrošači ne mogu da kupe mleko u prodavnicama i pored poskupljenja i pretnji države da će, po svaku cenu, građanima obezbediti beli napitak. Ova namirnica je postala privilegija ranoranilaca iz prostog razloga što srpskom tržištu u ovom trenutku nedostaje dvadesetak odsto količina da bi domaće potrebe bile zadovoljene. To potvrđuju i podaci o otkupljenim količinama mleka koje je izneo ministar trgovine Slobodan Milosavljević.
- Podaci o otkupljenim količinama mleka jasno pokazuju šta se događa na tržištu. Od početka godine sve do avgusta mesečno je otkupljivano od proizvođača 67 miliona litara. Sada su te količine svedene na 57 miliona litara. Primarni sektor isporučuje 10 miliona litara manje prerađivačima. Drastično je pao interes za bavljenje stočarstvom, mnogo je farmi likvidirano.
Predsednik upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović ističe da je problem ranijeg datuma i da su nestašice posledica nebrige o stočnom fondu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa