18. avgust 2016.18. avg 2016.
MILAN SAVKIĆ UMETNIK IZ GLOGOVCA

POSLEDNjA SLIKARSKA STANICA

Drugu godinu za redom na “Hajdučkim večerima“ u Crnoj Bari (Drinski bivak) Milan Savkić, samostalni umetnik iz Glogovca izložio je tridesetak svojih radova, ( uglavnom ulja na staklu i platnu ) koji su bili prava atrakcija tradicionalne manifestacije, izuzetno “osveženje“, koje je izazvalo veliku pažnju posetilaca.
- Iskoristio sam stare zastakljene prozore koje je njihov vlasnik hteo da baci. Slike ( ulja na staklu ) oivičene ofarbanim prozorskim oknima prikazuju svu dramatičnost vremena u kome živimo. To je poslednja slikarska stanica. Ustvari živi realizam, previše stvaran da bi se kao takav mogao zaobići, kaže umetnik, objašnjavajući grupi radoznalih posmatrača da je ovo pokušaj da oni budu deo slike.
Od materijala za izradu slika koristio je: kozju dlaku, vunu, ljušture puževa koje boji i lepi na svoje slikarsko platno.
Njegovo slikarstvo je puno simbola i svojevrstan pokušaj afirmacije dela Milića od Mačve, koji je svojim delima obeležio celu jednu epohu.
Nešto slično (kao stalna postavka) nalazi se ispred dvorišta kuće u Glogovcu, gde živi. Tamo je napravio svojevrsnu etno postavku u kojoj dominira “Nojeva barka“, slika (ulje na platnu dimenzija osam puta tri metra), a zajedničko im je apokaliptična slika sveta.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa