18. avgust 2016.18. avg 2016.
Aktivnosti Crvenog krsta Krupanj

LETOVANjE ZA NAJMLAĐE

Deca iz najugroženijih porodica iz Krupnja, Osečine i Loznice na besplatnom oporavku u Crnoj Gori. Dnevne i večernje aktivnosti, škola plivanja, radionice...
U organizaciji Crvenog krsta Srbije i u saradnji sa Crvenim krstom Krupanj po dvanaestoro dece uzrasta od 7 do 14 godina iz najugroženijih porodica iz Krupnja i Osečine, kao i 25 dece iz Loznice su od 3. do 13. avgusta bili na besplatnom oporavku u dečijem odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima u Bokokotorskom zalivu. Odmaralište u Baošiću ima smeštaj primeren i prihvatljiv deci osnovnoškolskog uzrasta, kuhinju i trpezariju sa četiri obroka dnevno koji po kvalitetu i količini zadovoljavaju njihove potrebe.
Korišćenje plaže u okviru odmarališta i aktivnosti u vodi zastupljene su u prepodnevnom i poslepodnevnom delu dana kada se, uz pomoć i koordinaciju vaspitača i instruktora plivanja, organizuje škola plivanja. Prostor za plivanje i vreme boravka u vodi su ograničeni i kontrolišu ih instruktori plivanja. Posle savladanog učenja plivanja deca dobijaju diplomu plivača. Svaki dan posle plaže i ručka provereni i odabrani volonteri organizuju rad sa decom po radionicama gde se ona kroz rad edukuju, a svoje ideje i rezultate rada u radionicama svako veče predstavljaju u okviru kulturno-zabavnih aktivnosti nakon kojih sledi druženje i povečerje.
Prema rečima vaspitača Slobodana Tešmanovića iz Krupnja sve aktivnosti su praćene od strane vaspitača, volontera i obezbeđenja. „Svako jutro radili smo jutarnje telesne vežbe, a slobodno vreme smo koristili za šetnje obalom mora, za društvene i sportske igre. U svakom trenutku imali smo dežurnog lekara, dobru saradnju upravnika odmarališta i ostalih zaposlenih, uključujući dobar i udoban prevoz dece do mora i nazad“ - ističe Tešmanović kome je ovo druga godina letovanja za redom sa decom u ovom delu crnogorskog primorja.
Saznajemo i da su zaposleni u organizaciji Crvenog krsta u Baošićima i vaspitači iz Srbije maksimalno posvećeni radu, imajući u vidu da se radi o deci iz osetljivih socijalnih grupa, tako da je njihov boravak imao rekreativni i radni karakter, kao i socijalizaciju sa drugom decom kako bi se ublažile ili na trenutak zaboravile mnoge teškoće i problemi koje ih pritiskaju.
Poslednja informacija iz Crvenog krsta je da će se sutra u petak 26. avgusta u vremenu od 9 do 14 časova u organizaciji Crvenog krsta Krupanj i Instituta za transfuziju krvi iz Beograda na prostoru ispred Biblioteke „Politika“ u Krupnju u transfuziomobilu održati letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa