18. avgust 2016.18. avg 2016.
POSETA PREDSTAVNIKA CSU ŠABAC ARHEOLOŠKOM LOKALITETU PLOČNIK

EDUKATIVNI TURIZAM

Predstavnici Centra za stručno usavršavanje Šabac, direktor Tatjana Marković Topalović i stručni saradnik Dušan Kojić posetili su neolitsko naselje u arheo-parku Pločnik.
Arheološko nalazište Pločnik bilo je mesto na kome je po drugi put realizovan projekat „Letnji dan u neolitu“, gde su zainteresovani posetioci imali priliku da vide i čuju mnoge interesantne stvari iz različitih oblasti nauke. Šapčani su predstavili Park nauke u funkciji trodimenzionalnog udžbenika na otvorenom.
Učesnici su imali prilike da čuju zanimljiva predavanja iz arheologije, matematike, biologije i astronomije. Saša Kostić pokazao i objasnio kako se „pravi“ sunčani sat, dok je Naučni park u Šapcu prestavila direktorka Centra za stručno usavršavanje Tatjana Marković Topalović. Učesnici su mogli i da se takmiče uz pomoć aplikacije na telefonu „Potraga u Pločniku“ koju je za ovu priliku kreirala Nada Stojičević iz Pančeva. Zaljubljenici u zvezde mogli su da ih posmatraju uz pomoć teleskopa koji je obezbedilo Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša.
Cilj ovog okupljanja bio je da se napravi turistički lokalitet i edukativni centar u Srbiji, gde će, pored toga što uče o neolitu, mladi moći da steknu mnoga saznanja. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković je naglasila da kompletna fizika ima uporište u neolitu.
Ideja ove posete i saradnje jeste zapravo negovanje nauke na otvorenom, gde učenici lakše uče, promišljaju i istražuju. Tim koji razvija ideju nauke i veština neolitskog naselja u vrlo skoro vreme planira posetu Šapcu uz zajedničku razmenu iskustva i ideja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa