Berza

  • aero 881 ▼ -3,93%
  • coka 9.707 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.601 ▲ 1,78%
  • enhl 390 ▼ -2,50%
  • glos 300 ⚫ 0,00%
  • impl 3.700 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.450 ⚫ 0,00%
  • niis 549 ▲ 0,92%
  • tgas 13.000 ▲ 0,02%
(18. avgust 2016.)
U SUSRET MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA

BLAGOSLOV ZA SINAGOGU

Na ulazu u šabačku Sinagogu, prvi put posle 1941. godine, u ponedeljak je postavljena mezuza, sa ručno ispisanom molitvom na hebrejskom jeziku. Mezuzu je iz Izraela doneo i na dovratak Sinagoge postavio potomak poslednjeg šabačkog Jevrejina koji je preživeo Holokaust, Haima Avramovića.
- Po verskom običaju, mezuza se postavlja ne samo na ulazu u hram, nego na ulaz svake kuće. To je molitva koja daje blagoslov onima koji žive, kao i onima koji dolaze u kuću. Ne postoji nijedna jevrejska kuća koja nema mezuzu, a posebno Sinagoga, rekao je Predrag Koen Avramović, koji je doneo na poklon i Toru, kipe i hanukiju, osmokraki svećnjak koji se koristi u vreme Hanuke.
Prošle godine, Grad je otkupio Sinagogu, a na radionicama “Kultura sećanja ““ u susret Muzeju šabačkih Jevreja“, urađen je projekat.
- Protekle nedelje smo dobili građevinsku dozvolu. Duga je papirološka procedura i proces prikupljanja sredstava, ali se nadamo da će uskoro započeti rekonstrukcija, kaže arhitekta Aleksandra Savatić.
U septembru se nastavljaju radionice, na kojima se očekuje dolazak beogradskog rabina, profesora Vuka Dautovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i drugih.
- Pozivamo naše sugrađane da učestvuju u izradi novog kulturnog i muzejskog prostora u našem gradu. Verujemo da u će ovaj projekat definitivno biti realizovan u naredne dve do tri godine. Trenutno radimo na tome da zgrada Sinagoge i formalno postane depadans Narodnog muzeja u Šapcu, rekao je istoričar Branislav Stanković.
Mezuza je svitak od pergamenta, koji se stavlja u metalnu, drvenu ili plastičnu kutiju valjkastog oblika i ukoso pričvršćuje na gornji desni dovratak. Obično je reč o dva odlomka iz pete knjige Mojsijeve: “Čuj, Izrailju, Gospod je Bog naš, Gospod je jedan jedini“ i “Ako se budete pridržavali mojih zakona“. Na pozadini je ispisana reč “Šadaj“, što znači “Svemogući“. Ovim se izvršava zapovest: “I ispisaćete reči Gospodnje na dovracima kuća svojih i na vrata svoja“.
M.F.

Najnoviji broj

13. avgust 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa