Berza

  • aero 896 ▲ 3,11%
  • dinnpb 3.622 ▼ -0,77%
  • enhl 645 ⚫ 0,00%
  • fito 2.800 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 1.298 ▲ 0,23%
  • mtlc 2.000 ▲ 0,05%
  • niis 683 ▲ 0,44%
  • slmh 4.500 ⚫ 0,00%
  • utsi 1.300 ▼ -13,33%
(18. avgust 2016.)
U SUSRET MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA

BLAGOSLOV ZA SINAGOGU

Na ulazu u šabačku Sinagogu, prvi put posle 1941. godine, u ponedeljak je postavljena mezuza, sa ručno ispisanom molitvom na hebrejskom jeziku. Mezuzu je iz Izraela doneo i na dovratak Sinagoge postavio potomak poslednjeg šabačkog Jevrejina koji je preživeo Holokaust, Haima Avramovića.
- Po verskom običaju, mezuza se postavlja ne samo na ulazu u hram, nego na ulaz svake kuće. To je molitva koja daje blagoslov onima koji žive, kao i onima koji dolaze u kuću. Ne postoji nijedna jevrejska kuća koja nema mezuzu, a posebno Sinagoga, rekao je Predrag Koen Avramović, koji je doneo na poklon i Toru, kipe i hanukiju, osmokraki svećnjak koji se koristi u vreme Hanuke.
Prošle godine, Grad je otkupio Sinagogu, a na radionicama “Kultura sećanja ““ u susret Muzeju šabačkih Jevreja“, urađen je projekat.
- Protekle nedelje smo dobili građevinsku dozvolu. Duga je papirološka procedura i proces prikupljanja sredstava, ali se nadamo da će uskoro započeti rekonstrukcija, kaže arhitekta Aleksandra Savatić.
U septembru se nastavljaju radionice, na kojima se očekuje dolazak beogradskog rabina, profesora Vuka Dautovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i drugih.
- Pozivamo naše sugrađane da učestvuju u izradi novog kulturnog i muzejskog prostora u našem gradu. Verujemo da u će ovaj projekat definitivno biti realizovan u naredne dve do tri godine. Trenutno radimo na tome da zgrada Sinagoge i formalno postane depadans Narodnog muzeja u Šapcu, rekao je istoričar Branislav Stanković.
Mezuza je svitak od pergamenta, koji se stavlja u metalnu, drvenu ili plastičnu kutiju valjkastog oblika i ukoso pričvršćuje na gornji desni dovratak. Obično je reč o dva odlomka iz pete knjige Mojsijeve: “Čuj, Izrailju, Gospod je Bog naš, Gospod je jedan jedini“ i “Ako se budete pridržavali mojih zakona“. Na pozadini je ispisana reč “Šadaj“, što znači “Svemogući“. Ovim se izvršava zapovest: “I ispisaćete reči Gospodnje na dovracima kuća svojih i na vrata svoja“.
M.F.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa