21. oktobar 2010.21. okt 2010.
SINDIKATI PROTIV IZMENA I DOPUNA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANjU

REFERENDUM

Pet sindikata kreće sa prikupljanjem potpisa, kako bi naterali Vladu da predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju povuče iz skupštinske procedure, radi usaglašavanja sa socijalnim partnerima
O izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u javnosti se govori skoro godinu dana, iako Vlada nije našla za shodno da novine prezentuje i socijalno ekonomskom savetu. To je, naročito, razljutilo sindikate koji će ovih dana krenuti da prikupljaju potpise za organizaciju referenduma za povlačenje zakona iz Skupštine. Po rečima Njegoša Potežice, potpredsednika Veća samostalnog sindikata Srbije usvoje li se ponuđene izmene, posledice na materijalni položaj radnika i penzionera biće katastrofalne.
Rešenja koja se predlažu su pogubna za penzionere, ali i one koji će to tek postati. Najgore je, ipak, to što su sindikati prilikom donošenja izmena zakona zaobiđeni, odnosno svi socijalni partneri. Za nas je najspornija visina osnovice za ostvarivanje prava na penziju i buduće usklađivanje. Tražimo da penzija ne sme pasti ispod 62 odsto prosečne zarade, a najniža ne sme biti manja od četvrtine prosečne plate. Prosečna penzija bi spala na 42 procenta od prosečne zarade, što je nedopustivo, kaže Potežica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa