25. avgust 2016.25. avg 2016.
ZATVOREN 11. LETNjI MATEMATIČKI KAMP

SPREMNI ZA NOVE IZAZOVE

Oko 160 učenika, od toga četrdeset iz gradova širom Srbije, Crne Gore, BiH, Brisela i Pariza, od 22. do 27. avgusta, učestvovalo u radu tradicionalne manifestacije znanja OŠ„Nikolaj Velimirović“. Realizovano 120 časova matematike, pet motivacionih predavanja, predstavljen „Zbornik radova“ učenika polaznika prošlogodišnjeg kampa. Prošle subote održano završno takmičenje i uručene diplome najboljima, a zahvalnice predavačima
Posle šestodnevnog druženja 11. Letnji matematički kamp OŠ „Nikolaj Velimirović“ u subotu, 27. avgusta, zatvorio je svoja vrata. Poslednjeg dana učesnici kampa učestvovali su na takmičenju koje je pokazalo dostignuti nivo stečenog znanja. Najboljima među najboljima uručene su diplome, a predavačima zahvalnice.
- Potvrde da smo i ovogodišnju manifestaciju uspešno priveli kraju jesu uspeh naših polaznika na završnom takmičenju, pozdravi na rastanku, pohvale i reči zahvalnosti roditelja koji su došli po decu, veliki broj učenika koji su bili učesnici i ranijih godina, novi polaznici koji su za rad našeg Kampa saznali od svojih drugara, rodbine ““ rekla je nastavnica matematike Mirjana Obradović.
Osnovni ciljevi Kampa, proširivanje stečenih znanja vršnjačkom edukacijom i vršnjačko umrežavanje mladih sa istim interesovanjima, u potpunosti su ostvareni ovogodišnjim radom ali i obogaćeni novim sadržajima.
- Kada su mi rekli da u Šapcu postoji Letnji matematički kamp, rekao sam da hoću da idem. Malo je čudno da tokom raspusta vežbam matematiku, ali izdržao sam i nijedan dan nisam propustio. Mogao sam malo bolje da uradim test, ali drugi put biće bolje. Krećem u četvrti razred i ima vremena da se popravim. Stekao sam neka nova znanja i upoznao nove drugare ““ izjavio je devetogodišnji Đorđe Kulačin koji je došao iz Beograda.
Polaznici su bili u prilici da bolje upoznaju naš grad. Posetili su Muzej grada Šapca, Biblioteku šabačku, Park nauke Šabac i Stari grad. Iskusili su optičke iluzije, ispitivali da li je najkraći put i najbrži, „videli“ dokaz Pitagorine teoreme i još mnogo toga zanimljivog iz sveta nauke. Prilikom boravka na Starom gradu družili su se sa našim olimpijcima kajakašima Markom Tomićevićem i Milenkom Zorićem.
Održano je ukupno sto dvadeset časova matematike i pet motivacionih predavanja. Teme matematičkog sadržaja obrađivane su prema programu koji su osmislili učitelji Dušica Starčević, Jasmina Jokić, Darinka Isailović, Milica Gačić i Jelena Stepanović, i nastavnici matematike Vladimir Mihailović, Mioljub Isailović, Danica Isailović, Mirjana Obradović iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ i Miloje Joksimović, učenik treće godine Matematičke gimnazije u Beogradu.
OptiČke iluzije U CSU
Nastavnici matematike, Mirjana Obradović i Vladimir Mihajlović zajedno sa organizatorima kampa i direktorom Centra ugostili su 50 mladih matematičara koji su doputovali iz svih krajeva Srbije i zemalja u regionu. U konferencijskoj sali učenici od 9 do 14 godina upoznali su se sa optičkim iluzijama (neobično dimenzionisanim drvenim stolicama) koje menjaju percepciju veličina u ljudskom oku. Ove neobične stolice Centru u Šapcu poklonio je Centar za promociju nauke u Beogradu, u duhu saradnje i razvoja ideje naučnih klubova.
Pomenuta instalacija zapravo neguje ideju podsticajne okoline za učenje prirodnih nauka, ali i formiranja naučnog pogleda na svet.
Osim što su vreme proveli korisno i kvalitetno, mladi blistavi umovi odigrali su i jednu brzopoteznu partiju šaha na otvorenom. Ovom posetom i stručnim vođenjem učenika kroz Park nauke, još jednom je potvrđena izuzetnost ideje naučnog parka kao takvog, kao i njegova otvorenost za nove ideje, spoznaje i kreacije.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa