25. avgust 2016.25. avg 2016.
ŠAPČANIN MITAR PALIKUĆA PUTUJE U RIO NA PARAOLIMPIJSKE IGRE

MITAR PLOVI “JANUARSKOM REKOM“

Gašenje olimpijskog plamena 21. avgusta nije kraj olimpijskih uzbuđenja za planetu, srpski i još važnije, šabački sport. Naredne srede, 7. septembra, u Rio de Žaneiru, startovaće Letnje paraolimpijske igre, a borbu da, noseći dres Srbije, dođe do pobedničkog postolja vodiće naš stonoteniser Mitar Palikuća
Već sutra, bivši takmičar šabačke Mačve i aktuelni igrač “Spina“™ iz Novog Sada, biće u avionu za Brazil. Već je igrao u završnici Svetskih i Evropskih prvenstava, međunarodnih turnira, a sada će ispuniti svoj san i debitovati na najvećoj sportskoj smotri.
- Ispunio sam svoj veliki cilj i san da budem na Igrama. Status olimpijca je posebna čast, nadam se da ću dostojno reprezentovati našu zemlju. Konkurencija je najjača moguća, svi su tempirali formu za Paraolimpijske igre. Uspeh zavisi od mnogo faktora, a zbog značaja, Igre su specifične. Ipak, nema razloga za strah, već taktiku i igru pripremam od meča do meča, bez obzira ko je sa druge strane stola ““ naglašava naš olimpijac.
U singlu, Mitar nastupa u kategoriji T5, odnosno petoj sedećoj kategoriji.
- Od jedan do pet su raspoređene sedeće kategorije, a od 6 do 10 stojeće. Ovi redni brojevi označavaju stepen ili težinu ivaliditeta. Jedan, odnosno šest je najteži oblik, dok su pet, odnosno 10 najlakši oblik invalidnosti ““ pojasnio je Palikuća.
Rivali još nisu poznati, s“™ obzirom da se žreb organizuje na osnovu svetske rang liste koju će Svetska federacija objaviti danas.
- Ne bi trebalo da bude značajnijih izmena, s“™ obzirom da nije bilo turnira u poslednjih mesec dana. Očekujemo da po dolasku u Brazil dobijemo tačan raspored. Ono što svakako znamo je sistem takmičenja. U mojoj kategoriji učestvuje 15 takmičara koji će biti podeljeni u pet grupa. Igra svako sa svakim, a potom sledi nokaut faza. Prema trenutnom programu POI, turnir u mojoj kategoriji startuje već 8. septembra.
Osim u pojedinačnoj konkurenciji, Šapčanina očekuje i ekipno takmičenje. Nadmetanje reprezentacija je zasebno i startuje po završetku singla.
- Organizacija mečeva u ekipnom takmičenju slična je, recimo, Dejvis kupu u tenisu. Postoje dueli u singlu i dublu, sabiraju se pobede.
Paraolimpijske igre su najvažnije takmičenje za naše stonotenisere. U skladu s“™ tim, pripreme su bile vrlo intenzivne i kvalitetne.
- Deo tromesečnih priprema sproveli smo u inostranstvu. Formu smo proveravali na međunarodnim turnirima u Italiji, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji, dok smo u Srbiji radili u Novom Sadu. Verujem da smo spremni, ali opet kažem, Igre su specifično takmičenje, jedan trenutak, jedan set, poen, može sve da promeni. Nadamo se jednoj medalji u stonom tenisu, a sve preko toga bilo bi fantastično ostvarenje.
Iako sanja pobedničko postolje i olimpijsku medalju na grudima, Mitar je sebi postavio jasan cilj pred nastup.
- Želim da časno reprezentujem Srbiju i da, pre svega, ne razočaram reprezentativne kolege i sebe. Voleo bih da, po završetku nastupa, nemam sebi da zamerim bilo šta, da u sebi osetim kako sam pružio svoj apsolutni maksimum. Ukoliko uspem u tome, biću zadovoljan, bez obzira na plasman. Ako to bude dovoljno da još jedan san postane java, utoliko će utisak biti potpuniji ““ zaključio je veliki sportista i još veći čovek, naš Mitar Palikuća.
Podsećamo da je Mitar bio jako blizu plasmana u London pre 4 godine. Pozicija 12 na Svetskoj rang listi trebalo je da garantuje mesto u prestonici Velike Britanije. Ipak, domaćin je iskoristio pravo dodele specijalne pozivnice, te je umesto 12 ““ oplasiranog na listi Svetske stonoteniske federacije, vajld kartu dobio domaći stonoteniser. Iako mu je, praktično oduzeto pravo koje je zaslužio. Šapčanin je, te 2012. godine, sportski prihvatio odluku i odmah krenuo da se priprema za Brazil. Bio je predan, vredan, izborio sedmu poziciju na kraju 2015. godine i obezbedio Rio. SVAKA ČAST !!!
BIOGRAFIJA
Mitar Palikuća rođen je 21. oktobra 1974. godine u Šapcu. Tokom osnovne i srednje škole aktivno je trenirao fudbal. Igrao je u nekoliko šabačkih klubova, a 2000. godine proglašen je i za najboljeg igrača u izboru Opštinskog fudbalskog saveza Šapca. Pre 15 godina, tokom vršenja službene dužnosti, doživeo je saobraćajnu nesreću gde je pretrpeo povrede kičme. Posle oporavka, 2005. je počeo rekreativno da igra stoni tenis u STIK “Mačva. Najpre je nastupao u sedmoj (stojećoj) kategoriji gde je osvojio tri državne titule i nekoliko međunarodnih turnira. Posle pet godina, na preporuku lekara, prelazi u sedeću kategoriju, gde nastavlja sa uspesima. Dobija poziv selektora Zlatka Keslera da nastupi na EP u Splitu gde je osvojio bronzu u pojedinačnoj i zlato u ekipnoj konkurenciji. Novu bronzu i srebro osvaja 2013. na Evropskom u Luganu, a potom je usledila medalja na Svetskom prvenstvu. Pre tri godine iz “Mačve“ prelazi u novosadski “Spin“.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa