25. avgust 2016.25. avg 2016.
SAOPŠTENjE POKRETA DOSTA JE BILO

OBJAVITI BIOGRAFIJE SVIH JAVNIH FUNKCIONERA

Pokret „Dosta je bilo“ u Šapcu analizirao je javnu dostupnost podataka o stručnim kvalifikacijama i radnom iskustvu ukupno 129 funkcionera u nadležnosti lokalne samouprave. Podaci do kojih smo u analizi došli ukazuju na netransparentno poslovanje javne uprave i javnih i društvenih preduzeća, na šta građani Šapca imaju pravo.
Analizirane su biografije funkcionera u 9 javnih preduzeća, 2 direkcije, 12 institucija koje su u nadležnosti lokalne samouprave i gradskoj upravi, što ukupno broji 129 funkcionera. Pored ovoga, takođe nedostaju i poslovne biografije 10 gradskih većnika, ali i 6 pomoćnika gradonačelnika, dok su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika javno objavljene. Na osnovu analize utvrđeno je da je samo jedno javno preduzeće ispunilo osnovne uslove transparentnosti objavivši poslovne biografije svih svojih funkcionera.
Rukovodioci javnih preduzeća, instuticija i odeljenja gradske uprave raspolažu novcem i imovinom građana, te je od velikog značaja omogućiti uvid javnosti u njihove kvalifikacije za obavljanje ovih odgovornih funkcija. Javnost podataka o stručnosti funkcionera predstavlja prvi korak ka transparentnosti i usvajanju primera dobre prakse koji su dali rezultate u svim razvijenim društvima. Samo ona društva koja neguju kritičku funkciju javnosti postižu rezultate u vidu smanjenja zloupotreba i unapređenja kvaliteta javnih usluga. Potpuna transparentnost je jedini način suzbijanja korupcije.
Pokret se zalaže za politiku potpune transparentnosti rada u javnom sektoru. U pravcu unapređenja rada lokalne samouprave iniciraćemo otvaranje dijaloga sa gradonačelnikom na ovu temu, kako bi se na sajtovima javnih institucija i preduzeća u najkraćem roku objavile poslovne biografije svih funkcionera, sistematizacije radnih mesta i merila učinka za svakog od njih. Prvi korak u tom pravcu biće insistiranje na javnom objavljivanju radnih biografija svih 129 funkcionera.
Pres tim pokreta „Dosta je bilo“ u j

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa