Info

25. avgust 2016.25. avg 2016.
POSTAVKA „NEMOJTE NAS ZABORAVITI“ U ŠABAČKOM MUZEJU

MALO PODSEĆANjE NA VELIKU ISTORIJU

Izložba “Nemojte nas zaboraviti“, otvorena je prošlog petka u Narodnom muzeju. Odabrane fotografije Riste Marjanovića Šapčani mogu pogledati do kraja septembra.
Mali objektiv velikog fotografa Riste Marjanovića pre jednog veka beležio je stradanja i pobede srpskog naroda i vojske u Velikom ratu. 59 fotografija čine postavku „Nemojte nas zaboraviti“ koja je premijerno izložena u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u oktobru 2014. godine. Kolika je vrednost ove izložbe dokazuje i podatak da je ona bila najposećenija izložba u Srbiji, a sa njom su se upoznali i stanovnici mnogih gradova u Republici Srpskoj.
- Rista Marjanović, naš Šapčanin, na poziv Dragutina Dimitrijevića Apisa došao je u Srbiju iz Pariza, i zabeležio neke od najznačajnijih trenutaka Prvog svetskog rata. Postavku je u Beogradu videlo više od 20. 000 posetilaca. Sa njom su su se posle toga upoznali i stanovnici Banja Luke, Sarajeva, Višegrada, Bijeljine, Doboja i mnogih drugih mesta. Velika mi je čast da je ova postavka sada u Šapcu, a uveren sam da će i ovde biti veoma dobro prihvaćena, rekao je autor, kustos-istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
- Svako ko bude posetio izložbu poneće utisak da ljude koji su se pre jednog veka borili za Srbiju ne smemo zaboraviti. Ova izložba opominje i upozorava, ali i daje nadu da na ovim prostorima možemo da živimo u prosperitetu i napretku sa svim narodima koji nas okružuju. Posebno sam radostan što je zbirku fotografija našeg Šapčanina Riste Marjanovića publikovao Branislav Stanković, a koliko je uspeo u tome dokazuje i to što je izložbu do sada videlo više od 50. 000 ljudi, rekao je Pajić.
Svi zainteresovani izložbu „Nemojte nas zaboraviti“ mogu pogledati do 30. septembra u Narodnom muzeju u Šapcu
M.S.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa