25. avgust 2016.25. avg 2016.
UČENICI NA RAZMENI U POSETI ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

MOSTOVI PRIJATELjSTVA

Posredstvom AFS Srbije u okviru projekta „Interkultura“ narednih meseci Lorenco Donatone iz Italije i Sitthisoradey Sutasinee sa Tajlanda boraviće u Šapcu
Početak školske godine u Školi primenjenih umetnosti i Šabačkoj gimnaziji biće više nego zanimljiv. Sitthisoradey Sutasinee sa Tajlanda i Lorenco Donatone iz Italije pridružiće se svojim vršnjacima zahvaljujući projektu „Interkultura“ AFS Srbije. Oni su u pratnji članova porodica domaćina, prof. Bojane Jovanović i prof. Svetislava Predića, proteklog utorka posetili Šabačku gimnaziju.
- Prvi put sam ovde. Dopada mi se Srbija zato što podseća dosta na Italiju. Nadam se da ću naučiti srpski jezik. Dopada mi se i srpska istorija i znam ponešto o tome. Učio sam da pišem i čitam ćirilicu. Nemam problem sa pisanjem ali imam problem da zapamtim sve reči na srpskom jeziku ““ rekao je Lorenco iz Imale kod Bolonje.
U naredna tri meseca Lorenco će pohađati časove u Šabačkoj gimnaziji. Njegov domaćin, prof. Predić, istakao je da su prvi utisci, s obzirom da su u Šabac stigli 26. avgusta, pozitivni.
- Vrlo brzo navikao se na čitavo okruženje jer dolazi iz grada koji po veličini odgovara Šapcu. Jako lepo je prihvatio i ćirilično pismo i već polako i piše. Uči da govori. Bitno da je motivisan i zainteresovan da nauči. To je jedan od glavnih razloga što je odabrao da dođe u Srbiju. Neke stvari sam mu već pokazao. Prvo školu u koju dolazi. Ispričao sam mu ukratko možda neki, po mom mišljenju najbitniji deo istorije našeg grada koji se tiče Prvog svetskog rata i okolnosti koje su se tada dešavale. Prvu pesmu koju sam mu pokazao je „Tamo daleko“. Dopala mu se i zna da pročita samu pesmu. Nadam se da će naučiti do kraja svog boravka ovde u Šapcu.
S obzirom da obožava fotografiju za Sitthisoradey Sutasinee izbor Škole primenjenih umetnosti bio je pravi.
- Veoma sam uzbuđena. Ovde je potpuno drugačije u odnosu na moju zemlju. Radujem se što sam ovde. Očekujem da naučim srpski jezik, steknem dosta prijatelja i poneku ljubav ““ sa smehom je dodala Sitthisoradey koju zovu i Tongta.
Po rečima prof. Bojane Jovanović, koja će u narednom periodu biti njena druga porodica, Sitthisoradey veoma se raduje polasku u školu, a pogotovo Fotografskoj sekciji.
- Donela je svoj profesionalni fotoaparat. Mislim da je do sada napravila oko hiljadu fotografija što šetajući kroz Beograd, što šetajući kroz Šabac. Kaže da se Srbija, naročito Šabac, dosta razlikuje od njenog Tajlanda i Bankoka ali da joj je ovde lepo. Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jeste da je oduševljena što vidi zvezde jer je u Bankoku toliko svetlosti tokom večeri da se nebo ne može videti. Već znamo nešto o njihovoj hrani. Dobili smo prvo veče tajlandsku večeru. Očekuje se jedno lepo iskustvo što za nas kao porodicu domaćina, što za nju kao gosta. Mada ona nije gost nego član porodice.
PRAVI AMBASADORI
Psiholog u Šabačkoj gimnaziji Biljana Drobnjak, lokalni koordinator AFS Srbije „Interkultura“ istakla je da su ova deca pravi ambasadori naše kulture i jezika.
- Sada imamo učenike na tromesečnom programu. Preko leta su dve devojke, naše učenice, bile u Briselu tako da smo za sada baš zadovoljni. Ova deca kad odu pravi su ambasadori pošto vide i dožive našu kulturu i naš jezik. Cilj nam i jeste da srpski jezik i kulturu prenosimo i proširimo na druge krajeve sveta.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa