25. avgust 2016.25. avg 2016.
KOLIKO KOŠTA POLAZAK U ŠKOLU?

VIŠE OD PLANIRANOG

Početak školske godine sa sobom donosi i roditeljima glavobolju pogotovo ako znamo u kakvoj smo nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Školski pribor, rančevi, udžbenici glavna su preokupacija proteklih dana, a za pojedine nove muke tek počinju
Poslednje sedmice avgusta i prve septembra, kao se to pokazalo i prethodnih godina, najveće gužve su u knjižarama. Nove muke za roditelje, a za decu radosno iščekivanje školskog pribora, rančeva i svega onog što je potrebno za novu školsku godinu. Kraj raspusta uvek je trenutak da se postavi neizbežno pitanje: „Koliko košta polazak u školu?“
Želeći da damo odgovor na ovo pitanje posetili smo prošlog četvrtka knjižaru „Troja“, do skora poznatu kao „Njegoš“. Kao i u svim objektima ove namene cene školskog pribora prilagođene su zavisno od kvaliteta, proizvođača i izdavača, kupcima. Tako za svesku A5 mekog poveza treba izdvojiti od 19 do 90 dinara, a tvrdog od 55 do 180, svesku A4 formata mekog poveza od 45 do 180, a tvrdog od 100 do 300, obične futrole od 150 do 500, pune sa olovkama, bojicama, zarezačima od 630 do 2.000, rančeve bez ojačanja 800, a sa ojačanjem od 2.200 do 5.000.
Pojavom većeg broja izdavača kada su u pitanju udžbenici deca i roditelji stavljeni su u nezavidnu poziciju.
- Deca nižih razreda i mlađih uzrasta obično kupuju ranije pošto imaju spiskove vezane za udžbenike. Kupuju rančeve, školski pribor tako da se obezbede na vreme. Gužve nastaju početkom septembra jer srednjoškolci praktično ne znaju ništa u vezi potrebnih udžbenika. Te informacije dobijaju naknadno od svojih profesora, a mi smo tu da nabavimo sve što je potrebno. Nekada smo imali jednog izdavača zaduženog za udžbenike. Danas je to mnogo komplikovanije tako da ništa ne može da se uradi bez spiska koji se dobija u školama ““ kaže Cica Popović, zadužena za udžbenike u knjižari „Troja“.
Cene kompleta udžbenika u zavisnosti od već rečenog kreću se od 6.000 do 9.000 dinara za niže razrede, a od 13.000 do 15.000 dinara za više. Osnovna računica jednostavna. Osim udžbenika koje ne možete birati sami, ostaje vam jeftinija i skuplja varijanta kada je u pitanju školski pribor i neizostavni rančevi. Ako u to uračunate i potrebnu garderobu i obuću za one najmlađe treba samo za početak izdvojiti najmanje 20.000 dinara.
STVAR IZBORA
Za najosnovniji školski pribor i ranac potrebno je u jeftinijoj varijanti izdvojiti 2.000 dinara, a u skupljoj čak 8.000 dinara. Imajte na umu da smo prilikom računanja u obzir uzimali samo po jedan komad sveski i olovki. Blokovi, plastelin, tempere i sve ono što poveća već poduži spisak samo će dodatno opteretiti ne baš veliki roditeljski budžet.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa