25. avgust 2016.25. avg 2016.
ZavrŠeno kulturno leto u Krupnju

KRAJ ZA NOVI POČETAK

Nastup folklornog ansambla „Venac“ iz Kostroma iz Rusije kulminacija prve manifestacije ovog tipa u Rađevini u ovom veku
Zahvaljujući dobroj i ekspeditivnoj organizaciji lokalne samouprave opštine Krupanj, u saradnji sa opštinskim organizacijama, ustanovama i udruženjima: Kancelarija za mlade, Udruženje građana „SOLARt“, Turistička organizacija i Biblioteka „Politika“, uspešno je završeno kulturno leto u Krupnju u okviru koga je tokom avgusta održano dosta kvalitetnih i raznovrsnih programa sa nastupima velikog broja izvođača u muzičkim koncertima i pozorišnim predstavama.
Jedno od poslednjih dešavanja na montažnoj bini postavljenoj u zatvorenoj ulici ispred zgrade opštine bio je koncert dua „Skica“ koji čine Krupanjac Nikola Stakić i njegov veliki prijatelj i virtuoz na gitari Nemanja Kanački. Oni su na oduševljenje publike 20. avgusta svirali izvornu domaću autorsku muziku na akustičnim gitarama. Nešto ranije istog dana pred krupanjskom publikom u velikoj sali Biblioteke „Politika“ u okviru večeri humora i satire nastupili su glumci Šabačkog pozorišta Bora Božanić i Siniša Maksimović.
I na samom kraju ovogodišnjeg kulturnog leta 26. avgusta pred prepunom velikom salom Biblioteke „Politika“ program je zvanično zatvoren nastupom folklornog ansambla „Venac“ iz Kostroma iz Rusije koji je izveo tradicionalne ruske pesme i igre. Osnovan 1994. godine sa ciljem da sačuva folklornu tradiciju, kao i tradiciju kostromskog kraja i da promoviše rusko narodno stvaralaštvo ova družina u svom repertoaru poseduje više od par stotina narodnih pesama, igara i instrumentalnih kompozicija iz kostromske oblasti i drugih regiona Rusije. Treba istaći da su oni dobitnici mnogobrojnih priznanja od kojih je svakako najznačajnije priznanje Ruske federacije za razvoj tradicije, kulture i običaja ruskih naroda.
Povodom kulturnog leta u Krupnju uspeli smo da razgovaramo sa koordinatorkom Kancelarije za mlade opštine Krupanj Marijom Manojlović koja se na prvom mestu zahvaljuje čelnim ljudima lokalne samouprave opštine Krupanj zato što su bez dvoumljenja pružili mladima mogućnost da ravnopravno uzmu učešće u realizaciji ove kompleksne i sadržajem bogate manifestacije. Par meseci unazad smo od vodećih ljudi opštine Krupanj dobili čvrsto obećanje da oni, pored tekućih problema u privredi i drugim oblastima života u maloj i siromašnoj opštini u ovom pomalo zaboravljenom delu zapadne Srbije, imaju velike planove kako bi opštinu Krupanj uzdigli na viši nivo razvoja kada su ovakva i slična dešavanja u pitanju. Ne preostaje nam ništa drugo nego da svi zajedno poradimo na tome, a vreme će pokazati svoje.
D. Žugić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa