1. septembar 2016.1. sep 2016.
OPOZICIJA SE UDRUŽILA I FORMIRALA VEĆINU U SO VLADIMIRCI

BATINAŠI ČUVAJU VLAST NAPREDNjAKA U VLADIMIRCIMA

Na trećoj redovnoj sednici Skupštine opštine Vladimirci, koja je održana 29. avgusta 2016. godine, formirana je nova skupštinska većina koju sačinjavaju 13 odbornika, sledećih političkih grupacija Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke, Grupe građana „Nebojša Petronić-Jedinstvena Srbija- Marijan Šević“ i Grupe građana „Završimo započeto“ -Janko Đurić“ .
Nezadovoljni lošim radom funkcionera i opštinskog odbora SNS u Vladimircima, razotkrivenim malverzacijama, brojnim neispunjenim obećanjima, bahatošću čelnika Srpske napredne stranke, lošim međuljudskim odnosima u partiji, dva odbornika SNS napustili su njihovu odborničku grupu i podržali novu skupštinsku većinu.
Na održanoj sednici skupštine opštine razrešeni su dužnosti predsednik Skupštine opštine Vladan Milošević predsednik opštine Milorad Milinković, zamenik predsednika opštine Dejan Jevtić kao i članovi opštinskog veća.
Za novog predsednika opštine Vladimirci, glasovima većine odbornika skupštine opštine, izabran je Dragan Simeunović iz Trbušca. Za njegovog zamenika izabran je Marijan Mijailović iz Matijevca. Vladimiračkim parlamentom, predsedavaće nov predsednik Skupštine opštine Janko Đurić i njegov zamenik Slobodan Sarić iz Vladimiraca. Izabrani su i novi članovi opštinskog veća, izborne komisije i komisije za kadrove.
Novoizabranim organima vlasti onemogućen je ulazak u zgradu opštine Vladimirci, koju su u jednom trenutku „obezbeđivali“ 30-tak istetoviranih, nabildovanih „batinaša“ angažovanih od strane smenjene vrhuške Srpske napredne stranke, koji su sprečili ulazak odbornika Skupštine opštine Vladimirci i preuzimanje legalno izabrane vlasti.
Ovakav čin je ogledalo politike opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Vladimircima, čiji rad je praćen brojnim aferama, i koji su novoformiranoj odborničkoj većini od 13 odbornika stavili do znanja da će nasiljem i bezzakonjem onemogućiti preuzimanje vlasti novoizabranih organa.
Rad funkcionera Srpske napredne stranke od samog formiranja vlasti praćen je brojnim aferama o kojima bruji cela Srbija, o čemu ste mogli da čitate u svim štampanim i elektronskim medijima. Afera u vezi raspodele sredstava izborne komisije i dodele u zakup bazena stranačkom pripadniku samo su jedne od brojnih nepravilnosti. O bahatosti, pretnjama i primitivnom ponašanju pojedinaca koji su do juče bili pripadnici vlasti ne želim da komentarišem. Sve ovo rezultiralo je brojnim nezadovoljstvima građana a i samog članstva SNS u Vladimircima , koji su razočarani počeli da napuštaju opštinski odbor SNS. Sa takvim radom i odnosom prema građanima, ovakav ishod bio je očekivan i smena vlasti neminovna. Novi organi vlasti izabrani su od strane većine odbornika u Skupštini opštine Vladimirci i to treba da predstavlja „zakon „ za sva dalja dešavanja. Pokušali smo da na miran način uđemo u zgradu opštine, ali tamo smo dočekani uz brojna vređanja, pretnje i ponižavanja od strane vrhuške naprednjaka, koje su obezbeđivala nepoznata lica, sumnjivog izgleda i ponašanja. Nezamislivo je da je odbornicima zabranjen ulaz u zgradu opštine i to na najprimitivniji način. Materijal sa održane sednice skupštine, predali smo sekretaru skupštine a o svemu obavestili Ministarstvo za lokalnu samoupravu.
Pored ovih organa, uputili smo dopise o nemilim dešavanjima i premijeru Aleksandru Vučiću, predsedniku Tomislavu Nikoliću, Ustavnom sudu, SANU, Zaštitniku građana, brojnim ambasadama i nevladinim organizacijama, nadajući se da će bezzakonje i gola sila od onih koji je primenjuju i koji ne mogu da se pomire da su smenjeni sa svojih funkcija, biti vrlo brzo sankcionisani. Takođe smo upozorili bivšeg predsednika opštine Milorada Milinkovića i Vladana Miloševića na njihovo samovlašće u zloupotrebu i uzurpiranje službenih pečata, za šta vrlo lako mogu krivično da odgovaraju-ističe u svojoj izjavi predsednik Skupštine opštine Vladimirci Janko Đurić, i najavljuje da će vrlo brzo zakazati sednicu Skupštine opštine, koja će biti održana u parku ispred opštine o kojoj će obavestiti sve medije kao i pripadnike Evropske unije kao i da će podneti krivičnu prijavu protiv pojedinih odbornika SNS za lažno prijavljivanje.
-Ja sam i dalje odbornik SNS, odnosno podržavam našeg premijera, predsednika , ali ne podržavam vlast SNS u Vladimircima, zato što ne rade u skladu sa politikom vrha stranke, protivnik sam bahatog ponašanja pojedinaca i bezzakonja, ja to ne mogu da podržavam-ističe Spomenka Gajić, jedna od dva odbornika SNS koja podržava novu odborničku većinu u Skupštini opštine Vladimirci.
Novoizabrani predsednik opštine Vladimirci, Dragan Simeunović navodi da je bivšem predsedniku opštine i predsedniku Skupštine opštine, koji ne žele da napuste službene prostorije, skrenuo pažnju da postoji nova odbornička većina, da su oni na zakonit način smenjeni, kao i da posledice njihovog samovoljnog ponašanja mogu biti predmet krivičnog postupka. Takođe, oppština Vladimirci je nezakonito sklopila ugovor o fizičkom obezbeđenju, a čija je svrha da zabranjuje novim organima vlasti da uđe u službene prostorije i preuzme svoje zakonske dužnosti. Ovaj ugovor će koštati opštinu Vladimirci oko 500.000,00 dinara, a za koji verovatno nije predviđena pozicija u budžetu za plaćanje. Smenjeni funkcioneri i dalje raspolažu budžetskim sredstvima opštine, koriste službene prostorije i voze službena vozila, jednom rečju u opštini vlada potpuna anarhija. Predsednik opštine navodi da su pojedini odbornici SNS podnosili krivične prijave protiv pojedinih lica iz novoformirane vlasti za takozvanu kupovinu odbornika. Ovakvi postupci pojedinaca iz SNS pokazuje koliko su oni dezorjentisani i pogubljeni i da na svaki način pokušavaju da destabilišu i izvrše protisak na novu vlast, u nadi da će tim putem „spasisti“ već izgubljenu vlast. Ovim putem želim da najavim gostovanje svih 13 odbornika i novih funkcionera opštine Vladimirci na televiziji Šabac gde ćemo širu javnost obavestiti o svim dešavanjima u opštini Vladimirci, malverzacijama bivše vlasti i pojedinaca kao i o njihovim optužbama upućenih na Naš račun.
Odbornici, njih 13, koji čine većinu u SO Vladimirci, kao glavnog krivca za nastalu situaciju ističu bivšeg predsednika Skupštine opštine Vladimirci, Vladana Miloševića, koji je prekršio odredbe Poslovnika Skupštine opšptine i prekinuo rad sednice skupštine, pozivajući se na odredbe člana 64. i 74. Poslovnika.
Kao glavni razlog njegovog „iznuđenog“ čina naveo je da usled „ nedostatka materijala“ sednica skupštine završena, pozivajući se da skupštini nije dostavljen materijal u roku od 24 sata pre održavanja sednice i da ista nije mogla da radi.
Vladan Milošević je u zakonskom roku na predlog 1/3 odbornika skupštine zakazao sednicu za 29.08.2016.godine. Dana 26.08.2016.godine, održane su konsultacije sa šefovima odborničkih grupa i na kojem sastanku tadašnji predsednik skupštine nije pomenuo niti jedan problem sa dnevnim redom i materijalom za istu.
Članom 64. Poslovnika predviđeno je da se u dnevni red sednice skupštine uvrštavaju materijali koji su pripremljeni u skladu sa Poslovnikom , te je predsednik skupštine bio dužan da vodi računa koji materijal uvrštava u dnevni red. Takođe, za sednicu SO, bio je predložen dnevni red sa potvrđivanjem mandata odbornika i tačkama u kojima se razrešavaju i biraju izvršni organi vlasti i koji je predložen i dostavljen u skladu sa Poslovnikom i Statutom opštine Vladimirci. Sami predlozi sa imenima kandidata, koje predlažu odbornici dostavljaju se predsedavajućem na samoj sednici skupštine te je i formalno i materijalno nemoguće dostaviti predloge sa imenima pre održavanja sednice skupštine kada je u pitanju izbor izvršnih organa vlasti. Takođe, predsednik skupštine pozvao se na član 74. Poslovnika , koji se odnosi na promenu predloženog dnevnog reda, i rok da se isti dopuni „predlogom“ za postavljanje, razrešenje i prestanak funkcije i koji se ne odnosi na dostavljanje kako je on protumačio „ materijala“ sa imenima kandidata.
Da li je u pitanju elementarno nepoznavanje prava ili očigledna namera da se spreči formiranje novih organa vlasti, pitaju se mnogi, ali su sigurni u jednu činjenicu, da su postupci bivšeg predsednika skupštine isključivo „marionetski“ -navode odbornici Skupštine opštine Vladimirci.
Nakon napuštanja 12 odbornika SNS sa sednice, 13 odbornika Skupštine opštine Vladimirci, u skladu sa članom 71. Poslovnika, nastavilo je redovno zasedanje sednice SO Vladimirci.
13 odbornika SO Vladimirci

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa