1. septembar 2016.1. sep 2016.
NEUMORNI PUTOPISAC MILA STARČEVIĆ

OD AZIJE DO OKEANIJE

„Ja sam jedna potpuno obična žena samo sa neobičnim hobijem, načinom života koji ću poneti u grob, a da ostavim pokolenjima poruku da je najveće bogatstvo saznanje. To znanje, ono što ugradiš u sebe, niko ti ne može uzeti“, kaže šabačka spisateljka, član Udruženja književnika i Udruženja novinara Srbije
Gde ćemo danas putovati? Pitanje je koje bi mnogi od nas postavili. Postavili i zadržali se samo na njemu. Kada to pitanje postavi Mila Starčević, šabački putopisac, žena avanturističkog duha i ljubitelj pisane reči, to je već nešto sasvim drugačije. Zahvaljujući novom putopisu „Neumorne lutalice“ ljubitelji ovog žanra proputovaće od Azije preko Afrike do Okeanije. Laos, Indija, Japan, Makao, Kina, Tibet, Liban, Filipini, Iran, Jemen, Sirija, Indonezija, Tajland, Turska, Maroko, Kenija, Australija, Novi Zeland diskretnim šarmom daljina privući će svakog željnog novih saznanja. Perom nadahnute spisateljske ruke kroz reči, ilustrovane fotografijama u boji, otpočeće jedna avantura koja će ostaviti traga u svakome ko žudi za daljinama i prostranstvima ove naše planete.
- Ja sam jedna potpuno obična žena samo sa neobičnim hobijem, načinom života koji ću poneti u grob, a da ostavim pokolenjima. Da znaju ljudi da je najveće bogatstvo saznanje. To znanje, ono što ugradiš u sebe niko ti ne može uzeti. Eto, dođe npr. rat i nestane sve. I onda kreneš sve iz početka. Ali ovo greje. Ovo je energija koja je neiscrpna. Neiscrpna i tema. To su deset putopisa. Prešla sam i na romane. Sad ja moje junake stavljam u neke druge situacije. Poput ljubavi Italijana i Induskinje u romanu „Ljubav dva sveta“. Uvek idem od istinite priče ““ kaže Mila na početku razgovora o svom najnovijem putopisu koji je zokružio seriju od deset knjiga ovog žanra u bogatom stvaralačkom opusu od dvadeset dela u kojima su svoje mesto našli i romani, dečje knjige, zbirke pesama, pripovedaka, kratkih priča.
„U knjizi je samo delić onoga što sam videla a namenjena je svima koji vole da putuju u nepoznate i daleke zemlje, u druge civilizacije naroda koji su nestali i naroda koji žive sasvim drugačije od nas. Putujući doživljavala sam uvek dve vrste radosti. Radost odlaska u tajno, nepoznato, neotkriveno. Srećna i prepuna utisaka koje nosim doživljavam drugu radost. Radost povratka u svoju zemlju, dom, među svoje mile i drage. Putujući upijala sam u sebe sve veliko i malo što večno urezano predstavlja neizmerno i jedino bogatstvo koje niko nikada ne može oduzeti“, zapisala je Mila na početku svog prvog putopisa „Na ivici oblaka“, 1995. godine, što se može primeniti na svaku njenu knjigu, pa i na ovu jubilarnu dvadesetu.
- Inicijator ove moje spisateljske avanture je moj suprug Petar. On mi je prvo otkrio lepote čari i putovanja dok smo se zabavljali, a onda kada sam počela da objavljujem tekstove o našim putovanjima po raznim novinama rekao mi je zašto to ne bih objedinila u knjigu. Tako je krenulo i evo danas, posle četrdeset godina putovanja i pedeset braka, izašao je i ovaj deseti putopis.
I dok proživljava penzionerske dane, kuva i radi sve ono što i svaka druga žena, u svom stanu, oazi mira i spokoja, beleži sve ono što je doživljavala na brojnim putovanjima. A ona se mere kilometrima i kilometrima različitih destinacija. Tačnije preko sto pedeset zemalja u kojima je doživela nova duhovna otkrovenja i spoznaju o lepoti svih meridijana sveta.
- Mi smo bračni par, simbioza istomišljeništva. Mnogih smo se stvari odricali da bi putovali. Sve do devedesetih moglo se putovati od plata. Sve to je vredelo jer imamo puno uspomena sa putovanja, a sa nama smo doneli i delić onoga što čini pojedine zemlje. Afrika je zemlja iznenađenja. Izrezbareni slonovi od abonosa. Indija je mnogoljudna. Slon u slonu u slonu, isklesan u kamenu, u prašini Bombaja samo sa dletom ““ priseća se Mila.
Ovde priči, bar Milinoj, nije kraj. U planu su još dva putopisa. Jedan koji će doneti mnogo toga nepoznatog u vezi Severne, Centralne i Južne Amerike, i drugi o staroj dami Evropi. Do tada novo izdanje ugledaće dečji putopis „Na leđima slona“ u izdanju Izdavačke kuće „Pčelica“. Poznavajući autorku, ne bi nas začudilo da u međuvremenu svetlost dana ugleda još neki roman, knjiga poezije, pripovetki ili kratkih priča.
Podeljena u četiri poglavlja ““ Azija, Afrika, Evropa i Okeanija, ova knjiga vodi čitaoca od dalekog juga Australije do nešto bližeg severa Islanda, od Datumske granice do Griniča, avionom, brodom, autobusom, vozom, čamcem, rikšom, podmornicom, na leđima slona, kamile, a najčešće pešice, Mila Starčević svojim čitaocima doživljava romantičnu avanturu u zemlji velikog Belog oblaka, blistavoj perli na krovu sveta, gradu koji pliva na vodi, noćima u španskim vrtovima, zemlji u kojoj stanuje Sunce. Teško bi bilo nabrojati, a još teže odjednom doživeti atmosferu koju autorka, jedna od najpoznatijih spisateljki putopisa, a izvesno najplodnija od nas, deli sa čitaocima. Tu atmosferu izvanredno dopunjavaju snimci Milinog životnog saputnika i saputnika u svim avanturama neumornih lutalica Petra Starčevića.
Veselin Krstić, novinar i publicista
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa