1. septembar 2016.1. sep 2016.
SLOŽENO PITANjE GENETSKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA

MINISTARSTVO TEK TREBA DA ZAUZME STAV

Genetski modifikovani organizmi (GMO) u hrani su veoma kompleksno pitanje u kojem bi trebalo da učestvuju svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci, pa da na kraju vidimo koji je stav Srbije o GMO, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
„Mi sada imamo apsolutnu zabranu GMO. U ovom trenutku Savet za bezbednost hrane koji će biti formiram, može dati na naučnom nivou odgovore kako da ulazimo u tu problematiku“, rekao je Nedimović u Kažiprstu na B92, komentarišući izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da verovatno već konzumiramo tu hranu, preko uvoznog mesa od životinja koje su verovatno hranjene GMO hranom.
Nedimović je podsetio da je jedna strana priče Svetska trgovinska organizacija, gde je prijem Srbije u članstvo uslovljen dozvolom prometa GMO hrane.
„Svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci i na kraju ćemo imati novi okvir i da naučimo koji je stav Srbije o GMO“, rekao je on. Nedimović je istakao da je u planu i formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, u okviru kojeg će se sučeljavati naučna mišljenja o bezbednosti i kvalitetu namirnica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa