1. septembar 2016.1. sep 2016.
SASTANAK POSVEĆEN REŠENjU PROBLEMA ZAGAĐENjA ZEMLjIŠTA

NA ISKUSTVU DRUGIH DOĆI DO REŠENjA

Sastanak povodom projekta “Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“ održan je u sredu u Dunjića kući. Realizacija se sprovodi u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i italijanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine. Sastanku su uz predstavnike Gradske uprave prisustvovali predstavnici italijanske institucija koje se bave problematikom zagađenja zemljišta i njegovog kvaliteta, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i nekoliko domaćih ustanova koje se bave istom tematikom.
-Projekat teži uspostavljanju institucionalnih kapaciteta i unapređenju zemljišta, posebno na industrijskim lokacijama. Na tim lokacijama predstoji istraživanje u narednom periodu. Zemljište predstavlja osnovu od koje potiče sve što je čoveku neophodno za život i razvoj. Zagađenje zemljišta predstavlja veliku pretnju i u tom smislu je potrebno vratiti se korenima i omogućiti dalji ekonomski razvoj unapređenjem njegovog kvaliteta, objasnio je Pjer Karlo Santor, projekt menadžer Agencije UN za zaštitu životne sredine.
Santor je izrazio zadovoljstvo što imaju priliku da podrže lokalnu samoupravu u njenim naporima i nastojanjima nadležnih institucija koje se bave ovim pitanjem da unaprede kvalitet zemljišta.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da su odlučili da probleme u Šapcu ne guraju pod tepih nego da se sa njima suoče.
-Činjenica je da smo mi na prostoru grada ranije imali veliki hemijski kompleks i da je on, očigledno, zagadio zemljište. Krenuli smo u ovaj proces još pre dve godine i uradili smo Plan detaljne regulacije za čitav kompleks “Zorka istok“ sa idejom da istražimo kvalitet zemljišta, odnosno industrijsko zagađenje. To je jako važno da bismo imali šta da ponudimo novim investitorima, ali i da bi postojeći ovde ostali. Sa druge strane, brinemo i o životnoj sredini, naveo je gradonačelnik.
Nebojša Zelenović veruje da će zahvaljujući iskustvu koje imaju uređene zemlje i Šabac uspeti da reši ovaj problem, da bi budućim generacijama ostavili bolju živtnu sredinu.
-Izradom Plana detaljne regulacije mi smo istražili zemljište, uradili bušotinu, utvrdili nivo zagađenosti i trenutak zagađenja. Sada ćemo videti kako to može dalje da se rešava. To nije jednostavan proces. Trajaće duže, ali uključila se i Država, a novac će stići iz evropskih fondova, rekao je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa