1. septembar 2016.1. sep 2016.
FESTIVAL PČELARSKIH PROIZVODA I OPREME U PETAK

UMOČITE PRSTE U MED

Svečano otvaranje u 12 časova. Pored pčelarskih proizvoda biće izložena i pčelarska oprema, a posetioci će imati priliku da vide i staklenu košnicu
Organizatori prvog međunarodnog Festivala meda održali su u sredu u Dunjića kući konferenciju za štampu na kojoj su najavili ovaj događaj, za koji se nadaju da će prerasti u tradicionalnu manifestaciju. Festival će se održati u pešačkoj zoni u petak, a svečano otvaranje je u 12 časova. Pored izlagača iz Šapca, pojaviće se i gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Organizatori su Grad Šabac, Direkcija za poljoprivredu i svih pet šabačkih udruženja pčelara.
Festival je izložbeno prodajnog karaktera. Pored pčelarskih proizvoda biće izložena i pčelarska oprema, a posetioci će imati priliku da vide i staklenu košnicu.
-Med je jedan od izvoznih artikala koji se nalazi u vrhu onih koje možemo dobro da naplatimo širom Evrope. Pčelari u našem gradu su jedni od najboljih. Ovaj festival je prirodan sled događaja, nakon svih naših ulaganja u razvoj pčelarstva. Ako već ulažemo u pčelarstvo, želimo da svi oni koji se bave tim poslom imaju korist od toga, rekao je direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar.
Špegar je naveo da će Festival tokom celog dana biti bogat različitim dešavanjima, od kulturno - umetničkog programa do infopulta na kom će pčelari deliti svoja saznanja o novostima u proizvodnji. Cilj je da se privuče što veći broj, pre svega mladih, posetilaca.
Član gradskog veća zadužen za poljoprivredu Dušan Kostadinović, istakao je da će grad i Direkcija uvak podržati ovakve manifestacije, naročito kada inicijative za ovakve skupove poteknu od samih proizvođača. Podsetio je da su gradskim budžetom opredeljena značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, a da je deo usmeren u pčelarstvo.
-Poznato je da je region Šapca najznačajniji centar u proizvodnji meda, da je naš med najkvalitetniji i da predstavlja izvozni proizvod. Projektima razvoja pčelarstva već smo, za protekle dve godine, omogućili da 80 porodica dođe u bolji materijalni položaj. Oni su dobili priliku da sami stvore radna mesta za sebe, sa solidnim primanjima. Udvostručili smo budžet za poljoprivredu. Uveli smo 12 mera kojim podstičemo razvoj poljoprivrede. Usvojili smo strategiju za razvoj poljoprivrede, usvojili akcione planove sa 84 spremna projekta koji treba da pomognu da poljoprivredni proizvođači zarađuju mnogo više od svog posla, rekao je Kostadinović.
Milan Gligorić, jedan od predstavnika organizatora ispred pčelarskih udruženja, istako je da je Šabac po proizvodnji meda prvi u Srbiji sa 355,7 tona meda u prošloj godini.
Branko Mijić, takođe predstavnik pčelara, smatra da je ovaj Festival idealna prilika da se proizvođači direktno upoznaju sa proizvođačima i probaju med, što je trend i u Evropi, da proizvodi stižu direktno od proizvođača do potrošača.
Ispred pčelara se obratio i Nikola Đukanović, koji je kao bitnu činjenicu istakao i to da će na Festivalu doći i značajni pčelari iz drugih krajeva Srbije. Smatra da je jako važno da se što više mladih uključi u ovaj posao, i da je ovaj Festival prava prilika da se vidi šta su uradili upravo oni pčelari koji su ovim poslom počeli da se bave tek nedavno.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa