1. septembar 2016.1. sep 2016.
SAVETI STRUČNjAKA

PLODORED ŠTITI ORGANSKU PROIZVODNjU

Plodored ima ključnu ulogu u ostvarenju ciljeva organske poljoprivrede, očuvanju i poboljšanju kvaliteta zemljišta. Različiti plodoredi u organskoj proizvodnji mogu uticati na stanje organske materije i akumulaciju organskog ugljenika i azota, čime se štiti životna sredina. Sastavljanje i planiranje plodoreda u organskoj proizvodnji je neophodno da bi se uspostavio odnos između pojedinih grupa useva-žitarice, okopavine i višegodišnje leguminoze. Stručnjak šabačke savetodavne službe Ana Nedić naglašava da se pravilnim plodoredom može zaštititi parcela od korova.
-Pravilan redosled useva u rotaciji i raspored polja na farmi značajno doprinosi stvaranju održivosti i multifunkcionalnosti unutar agroekosistema. Izbor useva koji će se gajiti na gazdinstvu, odnosno kriterijumi po kojima će biti odabrani zavise od mnogo činilaca. Proizvodna orijentacija gazdinstva, vrednost useva za održavanje plodnosti zemljišta i sposobnost stvaranja i konzervisanja hraniva, efikasnost u suzbijanju korova, bolesti, štetočina. Uloga plodoreda u organskoj poljoprivredi je obezbeđivanje dovoljno hraniva u zemljištu i minimiziranje njegovog gubitka, samoodrživo snabdevanje s azotom gajenje leguminoza, smanjivanje i preventivna kontrola prisustva korova, bolesti i štetočina, održavanje nivoa organske materije u zemljištu i popravka strukture zemljišta, omogućavanje profitabilne proizvodnje u postojećim uslovima, pojašnjava Nedićeva.
Potrebno je poštovati odnos pojedinih grupa biljaka ali i vreme između ponovne setve jednog useva na istoj parceli. Preporučeni intervali između ponovne setve pojedinih useva u rotaciji su: crvena detelina, krompir i lucerka 5 do 6 godina, kukuruz, ovas, pšenica i ječam 3 do 4 godine, soja i raž 2 do 3 godine.
-Odstupanje od principa plodosmene može dovesti do problema sa korovima, bolestima i štetočinama, što ima za posledicu smanjenje prinosa. U plodorednim šemama za organsku proizvodnju postoji potreba za povećanim udelom leguminoza (lucerka, detelina, soja) zbog pozitivnog delovanja na strukturu zemljišta i bilans hraniva u zemljištu, kaže Nedićeva.
Za gajenje ozime pšenice najbolji predusevi su oni koji imaju supresivno delovanje na korove i koji ostavljaju dovoljno vremena za izvođenje osnovne obrade i predsetvene pripreme. Zbog toga se može preporučiti njena setva posle leguminoza zbog akumulacije azota , a može i setva posle krompira i suncokreta-naročito ako je đubreno organskim đubrivom. Setva jarih strnina se vrši posle perioda zimskog mirovanja, čim dozvole vremenski uslovi. Nakon žetve preduseva u jesen, neophodno je ostaviti žetvene ostatke kao malč ili izvršiti setvu ozimih međuuseva da bi se sprečio gubitak azota tokom zimskih meseci.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa